Wyższe ceny waży w Polsce
W maju 2023 r. ceny warzyw w Polsce wzrosły rdr. średnio o ok. 40%. Marchew i cebula odnotowały aż trzycyfrowe wzrosty. Z kolei kapusta potaniała o ponad 46%. Według ekspertów główną przyczyną jest spadek produkcji w całej Unii Europejskiej, na którą miały wpływ:
- susza,
- trudna sytuacja hydrologiczna.
W Polsce może zabraknąć warzyw
Jak przyznają eksperci w rozmowie z Portalem Spożywczym, patrząc na obecne realia nie ma szans na spadek cen warzyw w Polsce. Te mogą jedynie rosnąć, jeśli sytuacja hydrologiczna w kraju w UE będzie się pogarszać. Sytuacja może wyglądać tak, że część warzyw potanieje (jak np. marchew, buraki i pomidory), ale niektóre na pewno jeszcze podrożeją. Chodzi konkretnie o:
- ogórki,
- cebula,
- sałata.
Efekt tego będzie taki, że cała kategoria warzyw będzie na plusie, czyli ceny będą wyższe. Najbardziej niepokoi jednak fakt, że obecnie w całej Europie mamy do czynienia z fazą zmniejszania się produkcji krajowych warzyw. Na razie ten trend jest krótki, ale jeśli się przedłuży, może dojść do znaczących braków tego produktu. Będzie to powtórka sytuacji z lutego i marca 2023 r., kiedy warzyw zabrakło w Wielkiej Brytanii.