Spis treści
- Marcinek - co to jest?
- Najlepsze marcinki na Podlasiu. Który marcinek skradł serca mieszkańców województwa podlaskiego?
- Najlepsze marcinki na Podlasiu. Oto topka marcinków wybrana przez mieszkańców
Marcinek - co to jest?
Marcinek to wielowarstwowe ciasto przekładane kremem, które wyglądem przypomina tort. Chociaż do zrobienia marcinka potrzeba niewiele składników, to samo przygotowanie ciasta jest niezwykle wymagające. Składniki są proste: jaja, śmietana, masło i mąka. Ale najlepsze marcinki na Podlasiu i w całej Polsce robią w Hajnówce.
Najlepsze marcinki na Podlasiu. Który marcinek skradł serca mieszkańców województwa podlaskiego?
Najbardziej charakterystycznym wyrobem cukierniczym na Podlasiu jest sękacz. Z tego słynie cały region, a na najlepsze okazy na północny-wschód Polski przyjeżdżają mieszkańcy z całej Polski. Drugim wyrobem charakterystycznym Podlasia jest marcinek. To ciasto charakterystyczne dla tego regionu województwa podlaskiego z uwagi na historię. Właśnie w Pałacu Carskim w Białowieży co roku hucznie obchodzono św. Marcina, którego główną ozdobą było właśnie to ciasto. Aby przekonać was o pozycji marcinka wśród wyrobów cukierniczych w Polsce musimy wspomnieć, że hajnowski marcinek w 2016 roku został wpisany Listę Produktów Tradycyjnych województwa podlaskiego.
Obecnie jedne z najlepszych marcinków robią w Hajnówce. Ale jest jeszcze jedno zaskakujące miejsce na Podlasiu, gdzie można kupić znakomitego marcinka.