Podlaska kuchnia to prawdziwa uczta dla podniebienia. Tygiel kulturowy regionu swoje odzwierciedlenie znajduje także w bogactwie smaków i aromatów. Kulinarne tradycje północno-wschodniego województwa od lat były kształtowane przez geograficzne wpływy pogranicza. W Podlaskiem odnajdziemy chociażby ślady kuchni litewskiej, ukraińskiej i białoruskiej, ale także tatarskiej i żydowskiej. Tradycyjne metody przygotowywania potraw i dawne przepisy zachowują tradycje przy życiu i sprawiają, że każdy miłośnik "dobrej wyżerki" może znaleźć tu coś dla siebie. Podlasie kryje bowiem prawdziwe kulinarne skarby.
Te możemy odkryć również na portalu TasteAtlas. Strona pomaga przybliżyć je dla światowej społeczności miłośników jedzenia. TasteAtlas to przewodnik turystyczny online, który cieszy się popularnością wsród smakoszy. Znajdziemy tam autentyczne przepisy, recenzje krytyków kulinarnych oraz artykuły naukowe na temat popularnych składników i potraw. Portal pozwala wybrać się w wycieczkę po tradycyjnej żywności.
To najlepsze jedzenie z Podlasia. Sprawdź, ranking światowego przewodnika dla smakoszy
Na TasteAtlas znajdziemy także rankingi najlepszych potraw i produktów w różnych miastach albo regionach na całym świecie.
"Rankingi żywności TasteAtlas opierają się na ocenach odbiorców, z szeregiem mechanizmów, które rozpoznają prawdziwych użytkowników i nadają dodatkową wartość ocenom użytkowników, których system uznaje za znających się na rzeczy. Rankingi TasteAtlas nie powinny być postrzegane jako ostateczny globalny wniosek na temat żywności. Ich celem jest promowanie doskonałych lokalnych potraw, wpajanie dumy z tradycyjnych potraw i wzbudzanie ciekawości na temat potraw, których jeszcze nie próbowałeś" - wyjaśniają przedstawiciele portalu.
Tym razem dotarliśmy do rankingu dotyczącego jedzenia z województwa podlaskiego. Tak prezentuje się TOP 5 najlepszych potraw z Podlasia (według TasteAtlas):
- Marcinek
- Ser Koryciński Swojski
- Kartacze
- Pierekaczewnik
- Kawior z bakłażana
