Słodki quiz – rozpoznaj nazwy słodyczy na zdjęciach!
Znasz to uczucie, gdy chodzi po mieszkaniu, przeglądając nerwowo szafki i baryki, bo szukasz czegoś słodkiego? Z pewnością. Niezależnie od tego, czy jesteś łasuchem, czy stronisz od łakoci, na pewno zdarza Ci się mieć na jakiegoś ochotę, a oczy świecą Ci się wtedy na widok cukierków, ciast i innych słodyczy.
Zobacz też: Uwielbiasz fast foody? Przekonajmy się! Rozpoznaj je na zdjęciach [QUIZ]
Niektórzy z nas jedzą je od święta. Inni nie mogą wytrzymać kilku dni, a nawet jednej doby bez zjedzenia czegoś słodkiego. Jak dobrze znasz słodycze? Jesteś pewien (pewna), że rozwiążesz nasz słodki quiz, zdobywając maksimum punktów? Większość słodkości, które tam znajdziesz, z pewnością rozpoznasz, ale odpowiedzi na niektóre pytania mogą wcale nie okazać się oczywiste!
To co? Posłodzimy sobie kilka lub kilkanaście minut?
Słodycze - definicja, rodzaje, właściwości
Słodycze to trwałe wyroby cukiernicze, charakteryzujące się głównie słodkim smakiem oraz wysoką zawartością cukrów. Zwykle posiadają stałą konstystencję i wytwarza się je głównie z cukru (lub słodzików) z dodatkiem mleka, wody, kakao, wiórków kokosowych i bakalii.
Słodycze są najczęściej sztucznie aromatyzowane i sztucznie koloryzowane różnymi barwnikami spożywczymi. Spożywa się je głównie między głównymi posiłkami lub na deser.
Do słodyczy zalicza się m.in.:
- cukierki,
- czekoladę,
- ciastka,
- wafelki,
- batony,
- pakowane galaretki,
- żelki.
Przyejmność, którą dają słodycze, ma swoją cenę. Większość z nich to prawdziwe bomby kaloryczne łączące dużą ilość cukru z tłuszczami (często utwardzonymi), konserwantami, a także sztucznymi barwnikami. Niekiedy do produkcji słodyczy wykorzystywany jest m.in. rakotwórczy olej palmowy czy mleko w proszku.
Alternatywą dla niezdrowych słodyczy są wersje fit czy wegańskie, gdzie nie ma ani sztucznych cukrów, ani mleka, ani jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się w nich różnego rodzaju kasze, ksylitol (cukier brzozowy) czy karob (alternatywa kakao).