RestaurantWeek® wystartował! Odkryj najlepsze polecenia Foodies

2025-10-08 4:00 Materiał sponsorowany

Ruszyła jesienna edycja RestaurantWeek®! Pod hasłem #FromFoodiesForFoodies najlepsze restauracje w Polsce zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu z prezentem. Ta odsłona Festiwalu smakuje naprawdę wybitnie, bo oparta jest na rekomendacjach Foodies, którzy dzielą się swoimi kulinarnymi odkryciami i ulubionymi miejscami. Sprawdź ich polecenia i rezerwuj stoliki już teraz na RestaurantWeek.pl.

RestaurantWeek

i

Autor: RestaurantWeek/ Materiały prasowe

RestaurantWeek® w Białymstoku celebrować możesz w aż 20 restauracjach:

  • Aplauz w Hotelu Opera
  • Casa Maya
  • Damascus
  • Eatallo Tutto Italiano Vero
  • Hotel Leśny
  • Koku Sushi Antoniuk
  • Kurra
  • Lipcowy Ogród
  • Maho Sushi
  • Nastroje w Hotelu 3 Trio
  • Oregano Bistro
  • Pawilon Towarzyski
  • QuQułka w Hotelu Inis Styles
  • Ramen Julek Sushi Bar & Pizza Majstry
  • Regiment
  • Selfie
  • Skórka Bistro Wino
  • Talerz Smaku
  • Trzy po Trzy w Kamienicy
  • Zamek w Tykocinie.
RestaurantWeek

i

Autor: RestaurantWeek / Materiały prasowe

Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi. W tegorocznej edycji RestaurantWeek® to społeczność Foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę topowych restauracji, które warto poznać. Wśród nich znajdują się zarówno najciekawsze debiuty sezonu, jak i sprawdzone adresy, do których wraca się z przyjemnością. To przewodnik po smakach, które naprawdę wyróżniają się na gastronomicznej scenie Polski. Zainspiruj się wyborami #FromFoodiesForFoodies!

Skórka Bistro Wino

Są restauracje, które zachwycają smakiem i do których chce się wracać – taką właśnie jest Skórka Bistro Wino przy ul. Włókienniczej 3 w stolicy Podlasia. To miejsce, w którym menu zmienia się wraz z porami roku, a na talerzu zawsze królują świeże, sezonowe składniki w autorskiej interpretacji. Specjalnie na RestaurantWeek® powstało menu pełne niebanalnych smaków. Wśród propozycji znaleźć można m.in. pierś z kaczki z purée z topinamburu i chałwy z karmelizowanymi marchewkami, a także halibuta z sosem szafranowym, dzikim brokułem i pudrem z kopru. Na deser serwowana jest lawendowa papierówka z lodami śmietankowymi i kruszonką albo pudding śmietankowy z miso-toffi i malinowymi sezamkami. Obłęd – tak jednym słowem można podsumować kulinarne doznania w Skórka Bistro Wino!

RestaurantWeek

i

Autor: RestaurantWeek / Materiały prasowe

Damascus

Co polecają Foodies w stolicy Podlasia? Jeśli jeszcze nie byliście, koniecznie zajrzyjcie do restauracji Damascus przy ul. Jerzego Waszyngtona 26/1a. To miejsce, w którym smaki bliskiego wschodu łączą się z nowoczesnym, swobodnym klimatem, a każdy talerz opowiada aromatyczną historię. Podczas Festiwalu na Gości czekają dwa wyjątkowe menu pełne rozgrzewających, intensywnie przyprawionych dań. W menu A królują: smażone na złoto trójkątne pierożki z cienkiego ciasta z mięsem, bakłażan nadziewany mięsem w sosie pomidorowym oraz baklava czekoladowa z lodami. Menu B zachwyca cygarami z syryjskim serem akawi, bakłażanem w wersji wege oraz baklavą czekoladową z polewą pistacjową. Damascus to obowiązkowy punkt na mapie Białegostoku dla fanów wyrazistych smaków i aromatycznych dań – w sam raz na chłodne, jesienne popołudnia!

Kurra

Przy Nowym Świecie 2 znajdziesz miejsce, w którym klasyka spotyka się z kreatywnością. Kurra to restauracja, która uwodzi świeżością i niebanalnym podejściem do kuchni oraz łączy street foodowy luz z wyrafinowaną formą i lokalnymi produktami w nowym, sezonowym wydaniu. Podczas RestaurantWeek® czekają na Ciebie na dwie autorskie kompozycje menu, w których tradycja przenika się z nowoczesnością. W Menu A królują m.in. delikatne tataki z kaczki z japońską nutą, podlaska wersja Saltimbocca z polędwiczką i sosem z czerwonej pomarańczy oraz orzeźwiający sernik cytrynowy z bezą szwajcarską. Z kolei Menu B to hołd dla regionalnych smaków, a wśród nich aksamitny krem z boczniaka z carskim serem z Hajnówki, kreatywna podlaska lasagne na chrupiących plackach ziemniaczanych i tradycyjny deser rodem z Rumunii, czyli papanasi z konfiturą jagodową. Daj się zachwycić!

RestaurantWeek

i

Autor: RestaurantWeek / Materiały prasowe

Lipcowy Ogród

Przy ul. 42 Pułku Piechoty 6, znajduje się miejsce, w którym czas zwalnia, a każdy posiłek staje się celebracją. Lipcowy Ogród to restauracja, która łączy wyrafinowaną kuchnię europejską z atmosferą sprzyjającą romantycznym spotkaniom i wyjątkowym chwilom. Z okazji RestaurantWeek® przygotowano dwa autorskie menu, które uwodzą smakiem i finezją. Menu A składa się z tatara z bawety z truflowym aioli i smażonym żółtkiem, flank steka z dodatkiem szpinaku, krążków cebulowych i sosu z zielonego pieprzu oraz sernika dyniowego z kremem Chantilly, figami i orzechami włoskimi. Menu B to z kolei delikatne carpaccio z pstrąga łososiowego w towarzystwie majonezu miso i oliwek kalamata, dynii piżmowej z dzikim ryżem i sosem czosnkowym oraz na deser ciasteczko z kremem mango-marakuja, bezą i chipsem z mango. Brzmi dobrze, prawda?

RestaurantWeek

i

Autor: RestaurantWeek / Materiały prasowe

RestaurantWeek®. Najsmaczniejszy festiwal świata

Już od ponad 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś RestaurantWeek® jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie.

Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time). Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony zarezerwowanych menu, setki debiutów, niezliczone chwile radości przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i daj się prowadzić przez kulinarne odkrycia – to właśnie rekomendacje #FromFoodiesForFoodies wskazują najlepsze restauracje, które warto odwiedzić

i smaki, których nie można przegapić!

Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź: RestaurantWeek.pl

RestaurantWeek

i

Autor: Materiały prasowe/ Materiały prasowe

Popisowe menu zasługuje na Pepsi! Dodaj do swojej rezerwacji Pepsi, która idealnie podkręci smak każdego dania, albo wybierz Pepsi Zero Cukru - maksimum smaku, zero cukru i ciesz się maksymalną przyjemnością. Napoje dostępne są gratis jako uzupełnienie festiwalowego menu. Od tego zaczyna się doświadczenie. Do każdej rezerwacji Goście mogą dodać festiwalową herbatę Lipton. Do wyboru czekają dwie aromatyczne propozycje: herbata sezonowa z rozmarynem, miodem i cytryną na bazie Lipton Yellow Label oraz Lipton Variety Pack, o smaku której możesz zdecydować na miejscu w restauracji. Którą opcję wybierasz? Spróbuj, odkryj smaki sezonu i daj się zachwycić!