RestaurantWeek® w Białymstoku celebrować możesz w aż 20 restauracjach:
- Aplauz w Hotelu Opera
- Casa Maya
- Damascus
- Eatallo Tutto Italiano Vero
- Hotel Leśny
- Koku Sushi Antoniuk
- Kurra
- Lipcowy Ogród
- Maho Sushi
- Nastroje w Hotelu 3 Trio
- Oregano Bistro
- Pawilon Towarzyski
- QuQułka w Hotelu Inis Styles
- Ramen Julek Sushi Bar & Pizza Majstry
- Regiment
- Selfie
- Skórka Bistro Wino
- Talerz Smaku
- Trzy po Trzy w Kamienicy
- Zamek w Tykocinie.

i
Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi. W tegorocznej edycji RestaurantWeek® to społeczność Foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę topowych restauracji, które warto poznać. Wśród nich znajdują się zarówno najciekawsze debiuty sezonu, jak i sprawdzone adresy, do których wraca się z przyjemnością. To przewodnik po smakach, które naprawdę wyróżniają się na gastronomicznej scenie Polski. Zainspiruj się wyborami #FromFoodiesForFoodies!
Skórka Bistro Wino
Są restauracje, które zachwycają smakiem i do których chce się wracać – taką właśnie jest Skórka Bistro Wino przy ul. Włókienniczej 3 w stolicy Podlasia. To miejsce, w którym menu zmienia się wraz z porami roku, a na talerzu zawsze królują świeże, sezonowe składniki w autorskiej interpretacji. Specjalnie na RestaurantWeek® powstało menu pełne niebanalnych smaków. Wśród propozycji znaleźć można m.in. pierś z kaczki z purée z topinamburu i chałwy z karmelizowanymi marchewkami, a także halibuta z sosem szafranowym, dzikim brokułem i pudrem z kopru. Na deser serwowana jest lawendowa papierówka z lodami śmietankowymi i kruszonką albo pudding śmietankowy z miso-toffi i malinowymi sezamkami. Obłęd – tak jednym słowem można podsumować kulinarne doznania w Skórka Bistro Wino!

i
Damascus
Co polecają Foodies w stolicy Podlasia? Jeśli jeszcze nie byliście, koniecznie zajrzyjcie do restauracji Damascus przy ul. Jerzego Waszyngtona 26/1a. To miejsce, w którym smaki bliskiego wschodu łączą się z nowoczesnym, swobodnym klimatem, a każdy talerz opowiada aromatyczną historię. Podczas Festiwalu na Gości czekają dwa wyjątkowe menu pełne rozgrzewających, intensywnie przyprawionych dań. W menu A królują: smażone na złoto trójkątne pierożki z cienkiego ciasta z mięsem, bakłażan nadziewany mięsem w sosie pomidorowym oraz baklava czekoladowa z lodami. Menu B zachwyca cygarami z syryjskim serem akawi, bakłażanem w wersji wege oraz baklavą czekoladową z polewą pistacjową. Damascus to obowiązkowy punkt na mapie Białegostoku dla fanów wyrazistych smaków i aromatycznych dań – w sam raz na chłodne, jesienne popołudnia!
Kurra
Przy Nowym Świecie 2 znajdziesz miejsce, w którym klasyka spotyka się z kreatywnością. Kurra to restauracja, która uwodzi świeżością i niebanalnym podejściem do kuchni oraz łączy street foodowy luz z wyrafinowaną formą i lokalnymi produktami w nowym, sezonowym wydaniu. Podczas RestaurantWeek® czekają na Ciebie na dwie autorskie kompozycje menu, w których tradycja przenika się z nowoczesnością. W Menu A królują m.in. delikatne tataki z kaczki z japońską nutą, podlaska wersja Saltimbocca z polędwiczką i sosem z czerwonej pomarańczy oraz orzeźwiający sernik cytrynowy z bezą szwajcarską. Z kolei Menu B to hołd dla regionalnych smaków, a wśród nich aksamitny krem z boczniaka z carskim serem z Hajnówki, kreatywna podlaska lasagne na chrupiących plackach ziemniaczanych i tradycyjny deser rodem z Rumunii, czyli papanasi z konfiturą jagodową. Daj się zachwycić!

i
Lipcowy Ogród
Przy ul. 42 Pułku Piechoty 6, znajduje się miejsce, w którym czas zwalnia, a każdy posiłek staje się celebracją. Lipcowy Ogród to restauracja, która łączy wyrafinowaną kuchnię europejską z atmosferą sprzyjającą romantycznym spotkaniom i wyjątkowym chwilom. Z okazji RestaurantWeek® przygotowano dwa autorskie menu, które uwodzą smakiem i finezją. Menu A składa się z tatara z bawety z truflowym aioli i smażonym żółtkiem, flank steka z dodatkiem szpinaku, krążków cebulowych i sosu z zielonego pieprzu oraz sernika dyniowego z kremem Chantilly, figami i orzechami włoskimi. Menu B to z kolei delikatne carpaccio z pstrąga łososiowego w towarzystwie majonezu miso i oliwek kalamata, dynii piżmowej z dzikim ryżem i sosem czosnkowym oraz na deser ciasteczko z kremem mango-marakuja, bezą i chipsem z mango. Brzmi dobrze, prawda?

i
RestaurantWeek®. Najsmaczniejszy festiwal świata
Już od ponad 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś RestaurantWeek® jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie.
Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time). Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony zarezerwowanych menu, setki debiutów, niezliczone chwile radości przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i daj się prowadzić przez kulinarne odkrycia – to właśnie rekomendacje #FromFoodiesForFoodies wskazują najlepsze restauracje, które warto odwiedzić
i smaki, których nie można przegapić!
Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź: RestaurantWeek.pl

i