Kiszka ziemniaczana - co to?
Kiszka ziemniaczana to tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej, litewskiej i podlaskiej, która szczególną popularność zyskała w północno-wschodniej Polsce — zwłaszcza w Podlaskiem. Kiszka ziemniaczana to jelito wieprzowe (naturalne), które wypełnia się masą z tartych surowych ziemniaków, cebuli, przypraw oraz dodatków takich jak:
- mięso wieprzowe (np. łopatka),
- boczek,
- słonina.
Wypełnione kiszki są następnie pieczone w piekarniku lub rzadziej — gotowane lub smażone. Kiszka ziemniaczana najczęściej spożywana jest na ciepło, jako danie główne, z dodatkiem zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub surówki.
Idealna kiszka ziemniaczana ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękka, treściwa i bardzo aromatyczna. To danie sycące i konkretne, idealne na chłodniejsze dni. Jaka konkretnie jest idealna kiszka ziemniaczana?
Cechy idealnej kiszki ziemniaczanej. Tego szukaliśmy!
Zanim jednak najlepsza kiszka ziemniaczana w woj. podlaskim, najpierw ustalmy cechy idealnego kartacza. O nie zapytaliśmy mieszkańców Białegostoku w specjalnej sondzie. I po odpowiedziach przechodniów na Rynku Kościuszki wyszło nam, że idealny kartacz to:
- Złocista, chrupiąca skórka - Skórka z jelita wieprzowego powinna być dobrze wypieczona, delikatnie chrupiąca, ale nie twarda ani gumowata. Ma lekko „strzelać” pod zębem.
- Miękkie, soczyste wnętrze - Farsz powinien być dobrze doprawiony, soczysty, a ziemniaki — ani za suche, ani zbyt wilgotne. Nie może być zbity jak beton, ale też nie powinien się rozsypywać.
- Wyraźny aromat smażonej cebulki i boczku - Podstawa smaku to smażona cebula, pieprz, sól, majeranek i wędzony boczek lub słonina. Powinna być wyczuwalna lekka dymność i intensywność przypraw.
- Równowaga składników - Idealna kiszka ma dobrą proporcję ziemniaków do mięsa — nie może to być sam tarty ziemniak bez wyrazu.
- Tradycyjna forma i sposób przygotowania - Najlepiej, jeśli kiszka jest pieczołowicie wypiekana w piecu lub piekarniku, nie z mikrofali.
- Świeżość i lokalność składników - Najlepsze kiszki powstają z lokalnych ziemniaków, domowego mięsa i świeżych przypraw.
Najlepsza kiszka ziemniaczana na Podlasiu. Tu smacznie zjesz i wrócisz po jeszcze
Gdzie w końcu najlepiej zjeść kiszkę ziemniaczaną w województwie podlaskim? Popytaliśmy naszych czytelników i wyszły nam te miejscówki. Znajdziesz je w galerii zdjęć poniżej.
