Ranking najlepszej kiszki ziemniaczanej na Podlasiu. Sprawdziliśmy, gdzie zjesz i wrócisz ponownie! [MAPA]

2025-07-16 10:42

Choć na pierwszy rzut oka może nie zachwycać wyglądem, smak kiszki ziemniaczanej potrafi skraść serce na zawsze. To wieprzowe jelito wypełnione ziemniakami, mięsem, boczkiem lub słoniną jest prawdziwym rarytasem kuchni białoruskiej, który w Podlaskiem cieszy się ogromną popularnością. Zapytaliśmy naszych czytelników o miejsca, gdzie serwuje się najlepszą kiszkę w regionie. Odpowiedzi było mnóstwo — a te najczęściej wskazywane trafiły do naszego zestawienia.

Kiszka ziemniaczana - co to?

Kiszka ziemniaczana to tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej, litewskiej i podlaskiej, która szczególną popularność zyskała w północno-wschodniej Polsce — zwłaszcza w Podlaskiem. Kiszka ziemniaczana to jelito wieprzowe (naturalne), które wypełnia się masą z tartych surowych ziemniaków, cebuli, przypraw oraz dodatków takich jak:

  • mięso wieprzowe (np. łopatka),
  • boczek,
  • słonina.

Wypełnione kiszki są następnie pieczone w piekarniku lub rzadziej — gotowane lub smażone. Kiszka ziemniaczana najczęściej spożywana jest  na ciepło, jako danie główne, z dodatkiem zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub surówki.

Idealna kiszka ziemniaczana ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękka, treściwa i bardzo aromatyczna. To danie sycące i konkretne, idealne na chłodniejsze dni. Jaka konkretnie jest idealna kiszka ziemniaczana?

Cechy idealnej kiszki ziemniaczanej. Tego szukaliśmy!

Zanim jednak najlepsza kiszka ziemniaczana w woj. podlaskim, najpierw ustalmy cechy idealnego kartacza. O nie zapytaliśmy mieszkańców Białegostoku w specjalnej sondzie. I po odpowiedziach przechodniów na Rynku Kościuszki wyszło nam, że idealny kartacz to:

  • Złocista, chrupiąca skórka - Skórka z jelita wieprzowego powinna być dobrze wypieczona, delikatnie chrupiąca, ale nie twarda ani gumowata. Ma lekko „strzelać” pod zębem.
  • Miękkie, soczyste wnętrze - Farsz powinien być dobrze doprawiony, soczysty, a ziemniaki — ani za suche, ani zbyt wilgotne. Nie może być zbity jak beton, ale też nie powinien się rozsypywać.
  • Wyraźny aromat smażonej cebulki i boczku - Podstawa smaku to smażona cebula, pieprz, sól, majeranek i wędzony boczek lub słonina. Powinna być wyczuwalna lekka dymność i intensywność przypraw.
  • Równowaga składników - Idealna kiszka ma dobrą proporcję ziemniaków do mięsa — nie może to być sam tarty ziemniak bez wyrazu.
  • Tradycyjna forma i sposób przygotowania - Najlepiej, jeśli kiszka jest pieczołowicie wypiekana w piecu lub piekarniku, nie z mikrofali.
  • Świeżość i lokalność składników - Najlepsze kiszki powstają z lokalnych ziemniaków, domowego mięsa i świeżych przypraw.

Najlepsza kiszka ziemniaczana na Podlasiu. Tu smacznie zjesz i wrócisz po jeszcze

Gdzie w końcu najlepiej zjeść kiszkę ziemniaczaną w województwie podlaskim? Popytaliśmy naszych czytelników i wyszły nam te miejscówki. Znajdziesz je w galerii zdjęć poniżej.

Rolnicy. Podlasie. Mateusz i Dominik montują nowe urządzenie
Białystok Radio ESKA Google News
Nosel wkręca
Jedzenie w walizkach
Mediateka.pl
Sponsor podcastu:
Media Expert i Mediaexpert.pl