To nie jedyne wyróżnienie polskiego przysmaku. Twaróg wędzony został także wpisany do dwóch innych prestiżowych rejestrów.
Nazwa 'Twaróg wędzony' została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w rejestrze chronionych nazw pochodzenia (ChNP), chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS)" - przekazała GIJHARS.
Twaróg wędzony na liście GTS. Wyróżnionych sześć polskich serów
Poprzednio na te listy trafiło pięć innych polskich serów. Są to:
- bryndza podhalańska
- oscypek
- wielkopolski ser smażony,
- redykołka,
- ser koryciński swojski.
Tym samym Polska posiada łącznie 46 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako ChNP, ChOG lub GTS. Przy nadawaniu oznaczenia GTS Komisja Europejska zwraca szczególną uwagę na tradycyjny sposób produkcji, na skład produktu czy wykorzystywanie tradycyjnych składników do jego wytwarzania.
Twaróg wędzony wyróżniony przez UE. Niemal 40-letnia tradycja
KE wyjaśniła, że ser wędzony jest produkowany tradycyjnymi metodami od prawie 40 lat.
Wytwarzanie, wygląd, kolor i smak nadają twarogowi wędzonemu jego tradycyjny charakter. Metoda produkcji opiera się na tradycyjnych procesach: wędzeniu sera na gorąco dymem ze spalania wyselekcjonowanych drzew liściastych, soleniu sera na sucho czy zanurzaniu w solance" - napisano w komunikacie.
Tradycje wytwarzania sera twarogowego w Polsce sięgają kilkuset lat, a termin "twaróg" nie ma odpowiednika w zachodnioeuropejskich jerzykach, bo tradycyjne polskie twarogi nie są tam znane.
CZYTAJ TAKŻE: Babie lato 2023. Kiedy? Co to oznacza? Wyjaśniamy!
Co to jest twaróg wędzony?
Wyróżniony twaróg wędzony to specjalny rodzaj niedojrzewającego sera twarogowego. Jest otrzymywany z mleka krowiego, przybiera kształt niewielkiej bryły o kształcie cylindra o średnicy ok. 10 cm i masie 250-300 gramów lub prostopadłościanu o wymiarach podstawy ok. 12 x 8 cm i masie jednostkowej ok. 200 g. Odznacza się barwą od kremowo-żółtej do lekko brązowej, typowej dla produktu poddanego naturalnemu procesowi wędzenia dymem z drewna drzew liściastych (wykorzystywane są buk i olcha lub zrębki wędzarnicze bukowe i olchowe).
Dodatkowo twaróg ten może zostać wzbogacony przyprawami, np. czosnkiem, pieprzem, papryką, koprem, czarnuszką lub kminkiem. Jego termin przydatności do spożycia wynosi 30 dni od daty produkcji. Jest to możliwe właśnie za sprawą procesu wędzenia.