Najbardziej popularne dania, jakie można przygotować jesienią są proste i jednym z najczęściej wykorzystywanych składników, jest dynia. To warzywo jest bardzo popularne na początku listopada jako akcesoria, ale większość nie zdanie sobie sprawę, jakie potrawy można zrobić z dyni. Dyniowe powidła, dżem z dyni, kremowa zupa czy frytki na obiad to tylko wybrane posiłki, jakie jesteśmy łatwo przygotować.
Dynia - właściwości
Dynię warto mieć na uwadze ze względu na jej właściwości odżywcze i witaminy. Największą zaletą dyni jest to, iż dostarcza stosunkowo niewiele kalorii (100 g dyni to jedyne 34 kcal). Ponadto dynia jest źródłem białka (1,3 g/100 g) oraz błonnika pokarmowego (2,8 g/100 g), który pozwala na dłużej zachować sytość, jak również zapobiec zaparciom stolca.
Dynia zawiera również sporo:
- wapnia,
- magnezu,
- selenu,
- potasu,
- cynku
- witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny.
Najpopularniejsze przepisy na dania z dyni. Co zrobić do jedzenia?
Najciekawsze propozycje na jedzenie z dyni znajdziesz w galerii poniżej. Będą to zarówno potrawy idealne na jesień, kiedy w Polsce jest sezon na to warzywo, jak również uniwersalne, które posmakują również latem. Sprawdź nasze 10 pomysłów na dania z dyni.