Jakie witaminy zawierają truskawki?
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Ten czerwony owoc jest bardzo popularny wśród Polaków nie tylko ze względu na to, że jest bardzo słodki i zawiera bardzo mało cukru. Kolejnym powodem są witaminy, których truskawki zawierają bardzo dużą liczbę. Jakie wartości odżywcze zapewniają?
CZYTAJ TAKŻE: Jak przechowywać truskawki? Oto proste sposoby na wydłużenie ich świeżości
Witaminy w truskawkach:
- witamina C
- witaminy z grupy B,
- witaminy A,
- witamina E,
- witamina PP,
- szereg mikroelementów: chroniącego przed anemią żelaza, wzmacniającego kości wapnia,
- fosfor,
- magnez,
- mangan,
- kwas foliowy.
Polecany artykuł:
Kto nie powinien jeść truskawek?
Okazuje się jednak, że mimo tak olbrzymiej popularności truskawek nie wszyscy powinni je jeść. Wyobrażamy sobie, jaki dla niektórych może to być szok, ale niestety w kilku przypadkach zjedzenie tego czerwonego owocu może być szkodliwe. O jakie przykłady chodzi? W tym temacie najwięcej mają do powiedzenia lekarze, którzy wyszczególnili kilka dolegliwości. Zjedzenie truskawek może spowodować zatrucie, wymioty, bóle głowy. W kilku przypadkach nawet groźne reakcje skórne! Kto zatem nie powinien jeść truskawek? Przeczytasz o tym w galerii poniżej.