Koronawirus a Wielkanoc: Czy dezynfekować jedzenie ze sklepu?
Skoro powinniśmy 30 sekund myć ręce mydłem lub zdezynfekować je alkoholem po przyjściu do domu, czy należy również oczyścić jedzenie po przyjściu ze sklepu? Pomimo, iż Wielkanoc w 2020 roku spędzimy w wąskim gronie, wielu z zrobi świąteczne zakupy. Obecnie sklepy mają obowiązek przestrzegania podstawowych zasad higieny i bezpieczeństwa, zapewniając przed wejściem płyny do dezynfekcji czy rękawiczki ochronne. Klienci marketów muszą ich używać, szczególnie wybierając z półek niepakowane pieczywo czy warzywa. Również sprzedawcy pracują w rękawiczkach czy maseczkach ochronnych, a podchodząc do lad, należy zachować odpowiedni odstęp.
Sprawdź też, jak samemu, w prosty sposób, zrobić maseczkę ochronną na twarz (instrukcja krok po kroki z wideo i zdjęciami)
Czy dezynfekować zakupy ze sklepu?
Jak postępować z zakupami po powrocie ze sklepu? Amerykański mikrobiolog Donald Schaffner z Rutgers University uważa, że dezynfekcja każdego jednorazowego produktu i opakowania z medycznego punktu widzenia nie ma zbytniego sensu. Ekspert ds. żywności wymienia jednak kilka istotnych rzeczy, o których należy pamiętać podczas zakupów oraz po ich zakończeniu:
- Przyniesione do domu owoce i warzywa umyć pod zimną bieżącą wodą, by pozbyć się ewentualnych chemikaliów.
- Najlepiej owoce i warzywa obierać ze skóry przez zjedzeniem.
- Obowiązkowo po zakupach umyć lub zdezynfekować ręce zgodnie z zaleceniami.
- Unikać kontaktu z innymi ludźmi podczas zakupów – to on jest dla nas największym zagrożeniem.
- Zrobić zakupy możliwie jak najszybciej. Najlepiej przygotować sobie ich listę przed wyjściem do sklepu.
- Umyć dokładnie ręce przed przystąpieniem do posiłku.
Przypomnijmy, że mycie rąk mydłem powinno trwać 30 sekund. Tyle jest bowiem potrzebne, by pozbyć się wirusów z powierzchni skóry. Natomiast do dezynfekcji dłoni używamy alkoholu o stężeniu minimum 60%.
Dlaczego to wszystko jest takie ważne? Wyjaśni Ci to poniższy filmik:
Wielkanoc 2020: Koronawirus. Czy dezynfekować jedzenie z dostawą, na wynos?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował na początku marca stanowisko, że zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.
- W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży, o czym mowa dalej – czytamy w dalszej części komunikatu.
Czy jedzenie na wynos z dostawą może być zakażone?
Czy zatem należy dezynfekować jedzenie na wynos, z dostawą do domu? Zgodnie z zaleceniami GIS, wszyscy pracownicy branży spożywczej – restauracji, sklepów, lokali gastronomicznych – muszą odpowiednio oczyscić jedzenie, pracować w rękawiczkach oraz myć ręce przed przystąpieniem do pracy, jak też po jej zakończeniu. Portal pyszne.pl zapewniał ostatnio klientów, że od 12 marca wprowadził dostawę bezkontaktową. Po pierwsze, kurierzy dostarczają jedzenie na wynos bezkontaktowo do Klientów, po drugie – również bezkontaktowo odbierają je z restauracji.
Zobacz też: Catering na Wielkanoc: Co można zamówić? Jak zamówić? Ile kosztuje catering wielkanocny?
Jak dezynfekować jedzenie?
GIS uspokaja, że dokładna obróbka termiczna niszczy koronawirusa dzięki zastosowaniu odpowiedniej kombinacji czasu i temperatury np. 60 stopni Celsjusza przez 30 minut. W przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2. Obróbce cieplnej podaje się również większość posiłków z dostawą do domu.
Jeżeli jednak boisz się, że na jedzeniu może znajdować się wirus, wystarczy, że włożysz je na około 2 minuty do rozgrzanego na 200 stopi piekarnika. GIS zaleca, by w taki sposób „dezynfekować” np. kupione w sklepie pieczywo.
Wielkanoc a koronawirus. Czy dezynfekować catering na święta?
Rodzą się pytania: Czy koronawirus może przenosić się na opakowaniach? Czy trzeba je dezynfekować, jeżeli zamówimy catering na święta? Czy jedzenie na wynos może być zakażone?
Tutaj sytuacja jest podobna jak w przypadku produktów przyniesionych ze sklepu, a także jedzenia z dostawą. Nie należy martwić się tym, że koronawirus dostanie się do naszego mieszkania na opakowaniu jedzenia na wynos. Jak tłumaczy Donald Schaffner, prawdopodobieństwo przeniesienia koronawirusa przez jedzenie jest naprawdę niskie. Nawet jeśli SARS-CoV-2 trafi na opakowanie z żywnością na dowóz – a może on przetrwać na powierzchniach od kilku godzin do kilku dni – możemy zastosować kilka prostych czynności, które ograniczą ryzyko zakażenia:
- Otwierać jedzenie z dostawy w jednorazowych rękawiczkach.
- Korzystać z własnych sztućców.
- Szybko pozbyć się z mieszkania opakowania po jedzeniu na wynos z dowozem.
- Myć lub dezynfekować ręce bezpośrednio przed posiłkiem.
Jeżeli chcesz, możesz poddać posiłek ponownej obróbce termicznej, a opakowanie dla pewności zdezynfekować alkoholem lub wodą z mydłem. Specjaliści twierdzą jednak, że nie ma to zbytniego sensu. Najważniejszym jest, aby przed przystąpieniem do posiłku dokładnie umyć ręce.
Wielkanoc 2020: Catering na święta. Gdzie zamówić w Białymstoku?
Catering świąteczny to rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą robić zakupów świątecznych ani samodzielnie przygotowywać potraw. Gdzie zamówić jedzenie z dostawą na wynos w formie cateringu w Białymstoku? Oferty dla mieszkańców stolicy województwa jak i całego regionu przygotowali lokalni dostawcy - restauracje i lokale gastronomiczne. Ceny za osobę za zestaw świąteczny wahają się średnio w granicach od 70 do 90 zł.
Myślisz, by w Wielkanoc zamówić catering na święta? Warto zapoznać się z ofertą lokali w Twojej okolicy, a także listą dostawców, którzy przygotowują jedzenie na wynos w dobie pandemii. Skorzystasz z niej tutaj: Gdzie zamówić jedzenie na wynos w Białymstoku - online i na telefon? Lista 100 lokali