Tłusty Czwartek – historia
Tłusty Czwartek przed wieloma laty wyglądał zupełnie inaczej niż teraz. Jeszcze przed XVI w. podczas tłustego tygodnia zwanego „Zapustami”, dogadzano sobie w zupełnie inny sposób. Mianowicie, jedzono wówczas tłuste mięsa i dania typu kapusta ze skwarkami. Im bardziej tłusta była potrawa, tym chętniej ją spożywano, był to bowiem symbol dobrobytu. To wszystko popijano winem. Już wtedy na polskich stołach pojawiały się pączki, ale robione z ciasta chlebowego, nadziewane boczkiem, mięsem i słoniną.
Polecany artykuł:
Regionalne przysmaki zamiast pączka – dawniej
Zwyczaj jedzenia na słodko pojawił się w Polsce w XVI w. Popularnym przysmakiem na Tłusty Czwartek przed laty były pączki, chruściki, ale również oponki w Wielkopolsce nazywane chlapakami z ciasta drożdżowego. Na Kaszubach regionalnym przysmakiem zamiast pączka były smażone, małe ziemniaczane placki, nazywane plińcami. Na stołach w tym miejscu nie brakowało również grochowinek kociewskich – rodzaju chrustów i ruchańców z ciasta drożdżowego.
Na Podlasiu przed laty na stołach królowały placki z mąki pytlowej z drożdżami, zwane pampuchami oraz placki ziemniaczane – oładki. Na Śląsku natomiast dominowały popularne kreple – pączki w wersji z nadzieniem, jak i bez, posypane jedynie cukrem. Gospodynie na Śląsku częstowały także chrustem, racuchami zwanymi dołkami, ciastem z marchwi, kokoskami czy drobnymi ciasteczkami ze skwarek. Do zapustnych przysmaków zaliczano także zozworki zwane imbirkami ze względu na korzenny smak i przypominający korzeń imbiru kształt.
Jakie regionalne przysmaki zamiast pączka? Co dziś wybrać?
Obecnie w większości regionów również dostanie przysmaki wymienione powyżej. Chrust, chlapaki, plińce, ruchańce, pampuchy, oładki, kreple czy też zozworki. To wszystko dostaniecie w Tłusty Czwartek w dobrej cukierni. Jakie regionalne przysmaki zamiast pączka są obecnie najbardziej popularne? Co dziś najchętniej wybierają Polacy?
Regionalne przysmaki zamiast pączka:
- chrust,
- rozetki,
- pampuchy,
- oponki,
- pierniki,
- miodowniki,
- bliny,
- kreple,
- racuchy.
Polecany artykuł: