Te potrawy zjesz tylko na Podlasiu. Zdołasz rozpoznać je wyłącznie po składnikach? Sprawdź

i

Autor: Mapy Google Te potrawy zjesz tylko na Podlasiu. Zdołasz rozpoznać je wyłącznie po składnikach? Sprawdź

Kuchnia

Te potrawy zjesz tylko na Podlasiu. Zdołasz rozpoznać je wyłącznie po składnikach? Sprawdź

2024-10-21 13:50

Regionalna kuchnia na Podlasiu od dekad najbardziej przyciąga turystów z całej Polski. Takie potrawy jak kartacze, babka ziemniaczana czy kiszka to podlaskie potrawy, w których zasmakowali mieszkańcy Warszawy, Krakowa czy Katowic! Czy jesteś takim smakoszem, aby rozpoznać rarytasy z regionalnej kuchni Podlasia jedynie po kilku składnikach?

Spis treści

  1. Podlaska kuchnia regionalna
  2. Kuchnia podlaska. Potrawy
  3. Te potrawy z kuchni podlaskiej zjesz tylko w północno-wschodniej Polsce. Sprawdź, czy odgadniesz je po składnikach

Podlaska kuchnia regionalna

Województwo podlaskie to wyjątkowy region na turystycznej mapie Polski. Już samo położenie Podlasia, czyli regionu najbardziej na wschód oddalonego w skali kraju, sytuuje go inaczej niż Małopolskę czy też Pomorze. Usytuowanie tak blisko granicy z Rosją (Obwód Kaliningradzki) czy Białorusią w obliczu wydarzeń sprzed ostatnich lat może budzić niepokój, ale uspokajamy: w całym województwie podlaskim sytuacja jest spokojna i jeśli zdecydujecie się zawitać np. do Puszczy Białowieskiej czy też na Pojezierze Suwalskie, zachwycicie się tym regionem.

Zresztą nie jest przypadkiem to, że podlaska kuchnia od wielu lat jest tak popularna. Tykocin, Supraśl, Hajnówka, Korycin to te miejsca na mapie województwa podlaskiego, gdzie w ciągu roku turyści z całej Polski przyjeżdżają, aby spróbować kartaczy, kiszki ziemniaczanej, sera, sękaczy i marcinka. Bo Podlasie nie tylko uraczy was niezwykłą gościnnością mieszkańców, zachwyci niesamowitą przyrodą, która sprawi, że odpocznienie jak nigdy w swoim życiu, ale też zapełni brzuchy wyborną kuchnią.

CZYTAJ TAKŻE: QUIZ: Jak dobrze znasz podlaską kuchnię? Czy rozpoznasz te potrawy i produkty?

Kuchnia podlaska. Potrawy

Jakie potrawy są charakterystyczne dla Podlasia? Patrząc na zróżnicowanie regionu, wpływ wielu kultur, do dziś zachowało się tylko kilka dań uważanych za typowe dla województwa podlaskiego. Chodzi o: 

  • Kartacze,
  • Kiszka ziemniaczana, 
  • Babka ziemniaczana, 
  • Ser koryciński,
  • Sękacz, 
  • Marcinek, 
  • Bliny (litewskie),
  • Zaguby, 
  • Pierekaczewnik,
  • Soczewiaki.

Znasz je wszystkie? Które potrawy wymienione powyżej są dla ciebie niespodzianką? Wiedzę sprawdzisz w quizie poniżej.

Te potrawy z kuchni podlaskiej zjesz tylko w północno-wschodniej Polsce. Sprawdź, czy odgadniesz je po składnikach

W poniższym quizie znajdziesz 10 pytań dotyczących 10 potraw z podlaskiej kuchni. Celowo w każdej odpowiedzi przygotowaliśmy po 5 charakterystycznych składników, tak aby ułatwić wam odgadnięcie tego konkretnego dania. Trzymamy za wszystkich kciuki, bo Quiz nie jest łatwy! Chylimy czoła przed każdym, kto poprawnie odpowie na 7 pytań. 

Podlaska Kuchnia to potęga smaków! Sprawdź, czy odgadniesz potrawy po kilku składnikach
Pytanie 1 z 10
1 kg ziemniaków, 30 dag boczku, 2 jajka, jelita wieprzowe, 2 cebule. Z tych składników przygotujemy:
Radio eska: Dawno niewidziany Gabriel Fleszar na nowym nagraniu. Nie do wiary, jak dziś wygląda autor niezapomnianego przeboju!