Spis treści
- Regionalna kuchnia z Podlasia. Mieszanka kultur i tradycji
- Jak dobrze znasz podlaską kuchnię? Te dania i produkty pochodzą z serca Podlasia!
Regionalna kuchnia z Podlasia. Mieszanka kultur i tradycji
Smaki podlaskiej kuchni to połączenie wielu kultur i tradycji. Na wschodzie Polski od wieków mieszały się zwyczaje znane dla przedstawicieli różnych mniejszości religijnych i narodowych.
Potrawy, które królują w lokalnej kuchni niejednokrotnie przywędrowały tutaj od sąsiadów. Genezy tradycji kulinarnych Podlasia należy szukać na Litwie, Łotwie czy Białorusi. Ogromny wpływ miały również mieszkające tu niegdyś licznie społeczności żydowskie czy tatarskie.
Dzięki temu w całym województwie znajdziemy potrawy unikatowe, niespotykane i zupełnie nieznane w innych częściach kraju. Oparte na składnikach podlaskiej ziemi.
Jak dobrze znasz podlaską kuchnię? Te dania i produkty pochodzą z serca Podlasia!
Podlasie to także niepowtarzalne produkty, takie jak chociażby swojski ser wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne czy kiełbasa o egzotycznej nazwie, będąca regionalnym rarytasem.
Obrodzeni bogactwem podlaskich kulinariów przygotowaliśmy quiz oparty na lokalnej kuchni. Trzeba w nim odgadnąć potrawy, produkty i dania na podstawie opisu. To idealne wyzwanie dla mieszkańców i entuzjastów wschodniego regionu. Ale uwaga, nie zawsze będzie łatwo! Komplet punktów zdobędą tylko prawdziwi eksperci kulinarnego Podlasia i miłośnicy gotowania.