Restaurant Week jest organizowany od 2014 roku. Ideą festiwalu jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej. 23 marca 2022 roku rusza wiosenna edycja Restaurant Week pod hasłem: #FoodFeelsGood. Tym razem białostockie restauracje przygotują swoim klientom dania w stylu comfort food. Są to potrawy, które mogą nam się kojarzyć z dzieciństwem, wakacjami lub radosnymi chwilami spędzanymi przy stole z rodziną. W Polsce comfort food to np. miska gorącej zupy pomidorowej, babcine pierogi z jagodami czy kromka chleba z masłem. Comfort food to są wszystkie te potrawy, które kojarzą nam się z domem. Ten trend to nowa fala, która wchodzi nie tylko do naszych domów, których jest elementem, ale też do restauracji.
Co ciekawego czeka nas podczas wiosennej edycji Restaurant Week w Białymstoku? W cenie 59 zł na wszystkich gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Szefowie białostockich restauracji wykazali się niezwykłą kreatywnością przy planowaniu festiwalowych dań. Na gości czekają więc np. kartacze z zielonym groszkiem, koperkowy sos veloute i pieczona młoda kapusta. Choć zwykle są kojarzone z niedzielnym obiadem, podawane ze skwarkami, w festiwalowym menu pojawiają się w unowocześnionym wydaniu, także w wersji wegańskiej. To doskonała okazja do połączenia tradycyjnych smaków, z nowoczesnym twistem.
W festiwalu Restaurant Week weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z całej Polski, w tym aż 11 z Białegostoku. Restauracje ze stolicy Podlasia, które biorą udział w festiwalu: Cechowa, Dwór Czarneckiego, Koku Sushi Antoniuk, Kwestia Czasu, Lipcowy Ogród, Oranżeria w Hotelu Branicki, Osteria Smak i Wino, Świętojańska 21, Talerz Smaku, Tokaj, Zamek w Tykocinie. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu. Organizatorzy zapewniają, że w ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne.
Restaurant Week w Białymstoku. Jak zarezerwować stolik?
Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie festiwalu https://restaurantweek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum. Przypominamy, że wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week odbędzie się w dniach 23 marca - 10 kwietnia 2022.