"Największa siła to ludzie."
Takie zdanie możemy przeczytać w przedmowie Rektora Prof. dr hab. Roberta Ciborowskiego. Ta publikacja potwierdza słowa włodarza Uczelni. Przy powstawaniu książki pracowało aż 74 pracowników, wykładowców, dziekanów Uniwersytetu. Każdy z nich umieścił tam swój przepis.
- Inspiracją dla mnie były nasze rozmowy z nauczycielami akademickimi, z pracownikami administracyjnymi. Okazało się, że oprócz pracy łączy nas wspólna pasja do gotowania. Każdy z nas miał jakiś przepis, którym mógł się podzielić - mówi pomysłodawczyni Dyrektor Biura Rektora Agnieszka Bujakowska.
Co zawiera "Uniwersytet w Białymstoku od kuchni"?
To zbiór ponad 70 przepisów opracowanych przez 74 pracowników Uczelni. Są tam zarówno słodkie, jak i wytrawne dania. Nie brakuje także białkowych koktajli wprost ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu UwB. Są tam dania do przygotowania na szybko, ale też takie, nad którymi trzeba spędzić trochę czasu. Wszystkim przepisom towarzyszy komentarz autora i zdjęcia potraw. Na końcu zawarty jest opis każdego z wydziałów i instytutów Uczelni. Wśród przepisów możemy znaleźć te autorstwa dziekanów wydziałów biologii, chemii, a nawet samego Rektora. Książkę można nabyć przez internet, ale autorzy ostrzegają, że nakład nie jest zbyt duży.