Grzyby - skarbnica zdrowia. Co zawierają?
Grzyby królują na naszych stołach cały rok, ale szczególnie jesienią cieszymy się ich smakiem. Jednak smak to nie wszystko. Grzyby nie są może bombami witaminowymi, jednak zawierają wiele składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Zawierają m.in. białko i przeciwutleniacze, w tym selen, który wzmaga odporność organizmu.
Są źródłem:
- ryboflawiny
- niacyny
- kwasu pantotenowego
- miedzi
- wapnia
- potasu.
Grzyby - kto nie powinien ich jeść?
Choć grzyby są zdrowe i smaczne, to są osoby, które zdecydowanie powinny unikać ich jedzenia. Oto grupy konsumentów, którzy powinni trzymać się z daleka od grzybów:
- Osoby uczulone na grzyby - osoby mające alergię na grzyby mogą po ich spożyciu doznać nieprzyjemnych skutków, m.in. wysypki czy problemów z oddychaniem.
- Dzieci poniżej 12 roku życia - toksyny zawarte w grzybach leśnych mogą być szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Ich organizmy słabiej walczą z toksynami, dlatego zjedzenie nawet niewielkiej ilości trujących grzybów może zakończyć się dla dziecka tragicznie.
- Osoby cierpiące na choroby jelit - choć same w sobie grzyby nie są nieprzyjazne dla naszego układu pokarmowego, to ich spożycie może powodować dyskomfort w jelitach. Grzyby powodują bowiem gazy, które u osób z chorobami jelit mogą być bardzo niekomfortowe i wręcz bolesne. Grzybów powinny unikać osoby z: wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Crohna przewlekłymi biegunkami.
- Osoby z chorobami nerek - grzyby zawierają sporo potasu, który nie jest zalecany osobom cierpiącym na schorzenia nerek. Stąd też lepiej unikać lub ograniczyć spożycie grzybów, jeśli cierpimy na choroby nerek.
- Osoby często pijące alkohol - grzyby mogą wzmagać szkodliwe działanie alkoholu. Dlatego lepiej nie łączyć grzybów z alkoholem podczas jednej biesiady.
- Osoby z chorą wątrobą - osoby z chorobami wątroby powinny unikać grzybów smażonych. Ich wątroba nie radzi sobie bowiem z metabolizowaniem ciężkostrawnych potraw, a taką są grzyby smażone. Należy też wystrzegać się zjedzenia choćby najmniejszej ilości grzybów trujących - wątroba może tego nie wytrzymać.