Sękacz - co to?
Sękacz to tradycyjne, bardzo charakterystyczne ciasto, które jest kulinarnym symbolem i dumą Podlasia oraz Suwalszczyzny. Często nazywany jest "królem podlaskich wypieków". To właśnie wygląd sprawia, że sękacz jest tak unikalny. Ma formę wysokiego, pustego w środku stożka, którego powierzchnia jest pokryta licznymi, nieregularnymi wypustkami przypominającymi sęki na pniu drzewa – i stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Po przekrojeniu widać wyraźne, złociste warstwy ciasta, które układają się niczym słoje w pniu drzewa.
Sękacz ma bogaty, maślano-jajeczny smak. Jest słodki, ale zazwyczaj nie przesłodzony. Jego konsystencja jest wyjątkowa: twarde, chrupiące "sęki" na zewnątrz kontrastują z delikatniejszym, lekko wilgotnym wnętrzem. To ciasto jest dość zwarte i sycące. Chociaż sękacz jest symbolem Podlasia i Suwalszczyzny, podobne ciasta wypiekane na rożnie znane są w różnych częściach Europy. Najbliższym "kuzynem" polskiego sękacza jest litewski Šakotis oraz niemiecki Baumkuchen. Na Podlasiu sękacz jest ciastem odświętnym, obowiązkowo pojawiającym się na stołach podczas wesel, chrzcin i najważniejszych świąt. Jego okazała forma symbolizuje pomyślność i obfitość. W województwie podlaskim najbardziej popularny jest na pasie od Suwałk do Suchowoli utrzymała się tradycja wyrobów.
Cechy idealnego sękacza. Tego szukajcie w Podlaskiem!
Zanim jednak najlepsze sękacze w woj. podlaskim, najpierw ustalmy cechy idealnego kartacza. Czego najlepiej poszukiwać w sklepach? O to zapytaliśmy mieszkańców Białegostoku w specjalnej sondzie. I tak wyszło nam, że idealny sękacz to:
- złocisto-bursztynowy kolor, z wyraźnymi, ciemniejszymi "sękami". Nie może być blady (niedopieczony) ani tym bardziej przypalony. Piękny, nierównomierny kolor świadczy o wypiekaniu nad żywym ogniem i ręcznym polewaniu ciasta.
- wyraźne, ostre i chrupiące sęki. To one są koroną sękacza. Powinny wyglądać jak naturalne sople – nieregularne i fantazyjne. Jeśli są małe, zaokrąglone i miękkie, to zły znak.
- głęboki, naturalny zapach. Powinieneś go czuć od razu po zbliżeniu nosa.
- bogaty, maślany i jajeczny smak. Nie może być płaski i mdły, Idealny sękacz jest słodki, ale nie przesłodzony.
Najlepsze sękacze na Podlasiu. Tu kupisz legendarny przysmak województwa podlaskiego [LISTA MIEJSC]
Gdzie w końcu najlepiej kupić sękacze w województwie podlaskim? Popytaliśmy naszych czytelników i wyszły nam te miejscówki. Znajdziesz je w galerii zdjęć poniżej.
