Gdzie kupić idealnego sękacza w Podlaskiem? Podlaski przysmak, który musisz spróbować

2025-08-04 12:02

Złocisty, chrupiący, o niepowtarzalnym maślanym aromacie – sękacz to król podlaskich wypieków i kulinarna wizytówka regionu. Jednak nie każdy smakuje tak samo. Gdzie znaleźć ten idealny, wypiekany według tradycyjnej receptury, który sprawi, że wrócisz po więcej? Przejechaliśmy setki kilometrów, próbowaliśmy, porównywaliśmy i rozmawialiśmy z lokalnymi mistrzami. Oto nasz wielki ranking najlepszych sękaczy na Podlasiu, dzięki któremu trafisz prosto do cukierniczego raju.

Sękacz - co to?

Sękacz to tradycyjne, bardzo charakterystyczne ciasto, które jest kulinarnym symbolem i dumą Podlasia oraz Suwalszczyzny. Często nazywany jest "królem podlaskich wypieków". To właśnie wygląd sprawia, że sękacz jest tak unikalny. Ma formę wysokiego, pustego w środku stożka, którego powierzchnia jest pokryta licznymi, nieregularnymi wypustkami przypominającymi sęki na pniu drzewa – i stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Po przekrojeniu widać wyraźne, złociste warstwy ciasta, które układają się niczym słoje w pniu drzewa.

Sękacz ma bogaty, maślano-jajeczny smak. Jest słodki, ale zazwyczaj nie przesłodzony. Jego konsystencja jest wyjątkowa: twarde, chrupiące "sęki" na zewnątrz kontrastują z delikatniejszym, lekko wilgotnym wnętrzem. To ciasto jest dość zwarte i sycące. Chociaż sękacz jest symbolem Podlasia i Suwalszczyzny, podobne ciasta wypiekane na rożnie znane są w różnych częściach Europy. Najbliższym "kuzynem" polskiego sękacza jest litewski Šakotis oraz niemiecki Baumkuchen. Na Podlasiu sękacz jest ciastem odświętnym, obowiązkowo pojawiającym się na stołach podczas wesel, chrzcin i najważniejszych świąt. Jego okazała forma symbolizuje pomyślność i obfitość. W województwie podlaskim najbardziej popularny jest na pasie od Suwałk do Suchowoli utrzymała się tradycja wyrobów.

Cechy idealnego sękacza. Tego szukajcie w Podlaskiem!

Zanim jednak najlepsze sękacze w woj. podlaskim, najpierw ustalmy cechy idealnego kartacza. Czego najlepiej poszukiwać w sklepach? O to zapytaliśmy mieszkańców Białegostoku w specjalnej sondzie. I tak wyszło nam, że idealny sękacz to:

  • złocisto-bursztynowy kolor, z wyraźnymi, ciemniejszymi "sękami". Nie może być blady (niedopieczony) ani tym bardziej przypalony. Piękny, nierównomierny kolor świadczy o wypiekaniu nad żywym ogniem i ręcznym polewaniu ciasta.
  • wyraźne, ostre i chrupiące sęki. To one są koroną sękacza. Powinny wyglądać jak naturalne sople – nieregularne i fantazyjne. Jeśli są małe, zaokrąglone i miękkie, to zły znak.
  • głęboki, naturalny zapach. Powinieneś go czuć od razu po zbliżeniu nosa.
  • bogaty, maślany i jajeczny smak. Nie może być płaski i mdły, Idealny sękacz jest słodki, ale nie przesłodzony.

Najlepsze sękacze na Podlasiu. Tu kupisz legendarny przysmak województwa podlaskiego [LISTA MIEJSC]

Gdzie w końcu najlepiej kupić sękacze w województwie podlaskim? Popytaliśmy naszych czytelników i wyszły nam te miejscówki. Znajdziesz je w galerii zdjęć poniżej.

Białystok Radio ESKA Google News
Nosel wkręca
Jedzenie w walizkach
Mediateka.pl
Sponsor podcastu:
Media Expert i Mediaexpert.pl