Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości"
- wyjaśniają organizatorzy gali. Na specjalnym wydarzeniu spotkali się właściciele i szefowie kuchni wyróżnionych restauracji z całej Polski. Finał XIV edycji elitarnego przewodnika w tym roku odbył się po raz pierwszy na Dolnym Śląsku w Pałacu Brunów.
100 najlepszych restauracji w Polsce 2025
Jak tłumaczą twórcy przewodnika, restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów.
Dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping" - podkreślają.
CZYTAJ TAKŻE: To najlepsze jedzenie z woj. podlaskiego. Mamy ranking prestiżowej strony dla smakoszy
Nagrody są przyznawane w pięciu kategoriach:
- jeden widelec,
- dwa widelce,
- AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce,
- BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce,
- GRAND AWARD – 5 widelców.
Wraz z wyższym miejscem, rośnie liczba "widelców".
To najlepsze restauracje w Polsce. Na elitarnej liście lokale z Podlasia
Za najlepszą restaurację w Polsce w 2025 roku została uznana Filipa 18 Food Wine Art w Krakowie. Z kolei tytuł najlepszej karczmy w Polsce trafił do Karczmy u Walusia z Krynicy-Zdrój. W zestawieniu wyróżniono także lokale z woj. podlaskiego i Białegostoku.
Jakie restauracje z Podlasia znalazły się na liście 100 najlepszych? Oto lista:
- Folwark Księżnej Anny (Anusin) - 5 widelców
- Tawerna Fisza concept by Marcin Budynek (Augustów) - 5 widelców
- Majątek Howieny (Pomigacze) - 5 widelców
- Restauracja Pod Sokołem (Sokółka) - 5 widelców
- Garage Grill & Bar (Łomża) - 4 widelce
- Tawerna Nowa Szekla (Augustów) - 3 widelce
- Regionalna Restauracja Żubrówka (Białowieża) - 3 widelce
- Pawilon Towarzyski (Białystok) - 2 widelce
- Restauracja w Kamienicy (Łomża) - 1 widelec
Ponadto jako osobowość kulinarna roku wyróżniony został szef kuchni augustowskiej Tawerny Fisza - Marcin Budynek.
