Spis treści
- Co to są sękacze?
- Najlepsze sękacze na Podlasiu. Tu kupisz prawdziwy skarb dla podniebienia [LISTA MIEJSC]
Co to są sękacze?
Sękacz to wypiek cukierniczy, który pojawia się praktycznie na każdej większej imprezie okolicznościowej, a już szczególnie na weselach. Jak można się domyślać to ciasto jest wyrobem regionalnym, choć spotykanym nie tylko w Polsce. Sękacza spotkacie w Niemczech, Francji, Rumunii, na Węgrzech, Szwecji i nawet Litwie czy Białorusi. Najbardziej jednak kojarzona jest z Podlasiem, a szczególnie Suwalszczyzną, a spowodowane jest to historią. Polacy przepis na sękacz i sposób jego wyrabiania wzięli od Jaćwingów, plemienia bałtyckiego w średniowieczu zamieszkującego tereny na północ od Mazowsza. A właśnie w północno-wschodniej Polsce, na pasie od Suwałk do Suchowoli utrzymała się tradycja wyrobów.
Jak już wspomnieliśmy, sękacz z wyglądu przypomina mięso używane w takich potrawach jak kebab, ale nie tylko ze względów wizualnych odgrywa on znaczącą rolę na setkach stołów w Polsce. Chodzi o ten niepowtarzalny smak, który przez wielu podobnie jak w przypadku kartaczy, możliwy do uzyskania jest tylko w województwie podlaskim. Gdzie na Podlasiu zjecie najlepsze sękacze? O opinie zapytaliśmy mieszkańców województwa podlaskiego, a sprawdzone miejsca sprawdzicie w galerii zdjęć poniżej.
Najlepsze sękacze na Podlasiu. Tu kupisz prawdziwy skarb dla podniebienia [LISTA MIEJSC]
W galerii zdjęć poniżej sprawdzicie, gdzie warto wybrać się na najlepsze sękacze na Podlasiu. Najlepsze miejscówki w województwie podlaskim wybraliśmy po konsultacji z mieszkańcami regionu, których poprosiliśmy o wyrażenie własnej opinii. Wchodźcie w galerię poniżej i życzymy smacznego!
Listen on Spreaker.