Najlepsze marcinki na Podlasiu. Który marcinek skradł serca mieszkańców województwa podlaskiego?
Najbardziej charakterystycznym wyrobem cukierniczym na Podlasiu jest sękacz. Z tego słynie cały region, a na najlepsze okazy na północny-wschód Polski przyjeżdżają mieszkańcy z całej Polski. Drugim wyrobem charakterystycznym Podlasia jest marcinek. To wielowarstwowe ciasto przekładane kremem, które wyglądem przypomina tort. Chociaż do zrobienia marcinka potrzeba niewiele składników, to samo przygotowanie ciasta jest niezwykle wymagające. Składniki są proste: jaja, śmietana, masło i mąka. Ale najlepsze marcinki na Podlasiu i w całej Polsce robią w Hajnówce. To ciasto charakterystyczne dla tego regionu województwa podlaskiego z uwagi na historię. Właśnie w Pałacu Carskim w Białowieży co roku hucznie obchodzono św. Marcina, którego główną ozdobą było właśnie to ciasto. Aby przekonać was o pozycji marcinka wśród wyrobów cukierniczych w Polsce musimy wspomnieć, że hajnowski marcinek w 2016 roku został wpisany Listę Produktów Tradycyjnych województwa podlaskiego.
Obecnie jedne z najlepszych marcinków robią w Hajnówce. Ale jest jeszcze jedno zaskakujące miejsce na Podlasiu, gdzie można kupić znakomitego marcinka.