Babka ziemniaczana to jedna z potraw najczęściej kojarzonych z Podlasiem. Przyrządzona według starej receptury naszych babć, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, może zaspokoić nawet te najbardziej wybredne podniebienia. Babka ziemniaczana to potrawa regionalna, tradycyjna dla kuchni białoruskiej. W Polsce jednak ta potrawa jest znana i niezwykle popularna na Mazowszu północnym, ale szczególnie na Podlasiu i Suwalszczyźnie. To właśnie w Supraślu w województwie podlaskim co roku odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Jak już wspomnieliśmy babka ziemniaczana to potrawa z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny, pikantnie przyprawionych i zapieczonych w piecu lub piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Bardzo często podawana z kiszoną kapustą, dużą ilością boczku i z kwaśną śmietaną. Ten niepowtarzalny smak babki ziemniaczanej możliwy jest tylko na Podlasiu, gdzie nasze babki i prababki zachowały tajemniczy przepis przechwycony jeszcze od rosyjskich mieszkańców północno-wschodniej Polski. Gdzie na Podlasiu zjecie najlepszą babkę ziemniaczaną? O opinie tradycyjnie zapytaliśmy mieszkańców województwa podlaskiego, a sprawdzone miejsca sprawdzicie w galerii zdjęć poniżej.
Najlepsza babka ziemniaczana na Podlasiu. Spróbujesz i będziesz chciał jeść codziennie [LISTA MIEJSC]
W galerii zdjęć poniżej sprawdzicie, gdzie warto wybrać się na najlepszą babkę ziemniaczaną na Podlasiu.