Dzieciństwo to z pewnością najszczęśliwszy okres w życiu każdego człowieka. Chociaż rodzice gonią nas do nauki i próbują przy każdej okazji tłumaczyć nam, czym są dobre maniery, to mimo wszystko możemy poczuć, czym jest prawdziwa wolność i brak stresu. Wakacje u dziadków kojarzą nam się z bieganiem po polach, zabawą z kuzynostwem i oczywiście smakami naszego dzieciństwa. Jednym z nich była... bułka z cukrem i mlekiem. Przypominacie sobie ten sam? Mało kto dziś by się zdecydował wziąć chociaż łyżkę!
Polecany artykuł:
To był przysmak twojego dzieciństwa. Dziś byś tego nie zjadł!
Bułka namoczona w mleku z dodatkiem cukru to przysmak, które serwowali nam nasi dziadkowie. Jak się ją przygotowywało? By stworzyć ten specjał potrzebujemy:
- 1 bułkę typu kajzerka
- 500 ml mleka
- ok. 7 g cukru
Bułkę porwać należy na mniejsze kawałki i namoczyć w podgrzanym wcześniej mleku. Gotujemy je tak, by zrobiło się ciepłe, a nie gorące. Następnie łączymy je ze sobą w misce, w której będziemy serwować przysmak. Kiedy bułka już nasiąknie ciepłym mlekiem, dodajemy cukier.
Brzmi pysznie? Raczej nie w dzisiejszych czasach. Może jednak najdzie was odrobina nostalgii i sami spróbujecie!