Kulinarnie

Restaurant Week Białystok. Tasting w restauracji QuQułka. Co zrobił szef kuchni? [ZDJĘCIA]

2024-03-20 19:50

Kilkanaście restauracji i popisowe dnia szefów kuchni, którzy starają się oczarować gości. W Białymstoku trwa festiwal Restaurant Week. Odwiedziliśmy restaurację Ququłka, gdzie odbył się tak zwany tasting.

Restaurant Week wystartował 13 marca i potrwa przez najbliższe 6 tygodniu. W wiosennej edycja bierze udział 17 białostockich restauracji.

Szefowie kuchni na czas festiwalu przygotowują popisowe dnia. Do wyboru jest wersja tradycyjna (mięsna) oraz wegetariańska. Do tego deser i drink.

Tasting

W pierwszych dniach festiwali mają miejsce tak zwane tastingi, w których znane osoby i krytycy kulinarni degustują serwowane dania. Odbyły się w Maho Sushi, Hotelu Leśnym czy Restauracji QuQułka.

QuQułka w tym roku debiutuje na białostockim festiwalu.

- To bardzo dobra okazja, aby pochwalić się swoimi nowoczesnymi daniami oraz tym, co szef kuchni ma do powiedzenia- mówi Urszula Markowska-Buwaj manager restauracji QuQułka

Szef kuchni w QuQułce przygotował:

W wersji tradycyjnej:  Ossebuco z Jelenia/ Terrina Ziemniaczana/Salsefia/ Młoda Marchew/ Dziki Brokuł

W wersji wegetariańskiej:  Miętus / Mus z Palonego Jabłka/ Komosa Ryżowa/ Rukiew Wodna/ Mus Cytrynowy

24 godziny i atrament

- Przygotowanie ossebuco trwało 24 godziny. Z kolei do miętusa dodaliśmy karmelizowane jabłko z odrobiną atramentu z ośmiornicy, który daje grafitowy kolor i lekką słodycz - mówi Paweł Tarachimowicz zastępca szefa kuchni w QuQułce.

Udany debiut

Każda edycja festiwalu wzbogaca nas o nowe smaki, przyznają odwiedzający restaurację.

- Wszystko było idealnie skomponowane i ładnie podane, do tego piękne dekoracje. Można się zachwycać - mówi Elżbiet Klepacka (Elizabetka), która degustowała festiwalowe danie restauracji.

Restaurant Week

Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem Food News is Good News. Restauracje ma czas festiwalu zamieniają się w "foodowe redakcje" serwując nietypowe dania i najświeższe newsy.

Rezerwacje i szczegóły:  https://festival.restaurantclub.pl/restaurantweek

Tak trzeba żyć Maja Kuczyńska o lataniu