Restaurant Week wystartował 13 marca i potrwa przez najbliższe 6 tygodniu. W wiosennej edycja bierze udział 17 białostockich restauracji.
Szefowie kuchni na czas festiwalu przygotowują popisowe dnia. Do wyboru jest wersja tradycyjna (mięsna) oraz wegetariańska. Do tego deser i drink.
Tasting
W pierwszych dniach festiwali mają miejsce tak zwane tastingi, w których znane osoby i krytycy kulinarni degustują serwowane dania. Odbyły się w Maho Sushi, Hotelu Leśnym czy Restauracji QuQułka.
QuQułka w tym roku debiutuje na białostockim festiwalu.
- To bardzo dobra okazja, aby pochwalić się swoimi nowoczesnymi daniami oraz tym, co szef kuchni ma do powiedzenia- mówi Urszula Markowska-Buwaj manager restauracji QuQułka
Szef kuchni w QuQułce przygotował:
W wersji tradycyjnej: Ossebuco z Jelenia/ Terrina Ziemniaczana/Salsefia/ Młoda Marchew/ Dziki Brokuł
W wersji wegetariańskiej: Miętus / Mus z Palonego Jabłka/ Komosa Ryżowa/ Rukiew Wodna/ Mus Cytrynowy
24 godziny i atrament
- Przygotowanie ossebuco trwało 24 godziny. Z kolei do miętusa dodaliśmy karmelizowane jabłko z odrobiną atramentu z ośmiornicy, który daje grafitowy kolor i lekką słodycz - mówi Paweł Tarachimowicz zastępca szefa kuchni w QuQułce.
Udany debiut
Każda edycja festiwalu wzbogaca nas o nowe smaki, przyznają odwiedzający restaurację.
- Wszystko było idealnie skomponowane i ładnie podane, do tego piękne dekoracje. Można się zachwycać - mówi Elżbiet Klepacka (Elizabetka), która degustowała festiwalowe danie restauracji.
Restaurant Week
Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem Food News is Good News. Restauracje ma czas festiwalu zamieniają się w "foodowe redakcje" serwując nietypowe dania i najświeższe newsy.
Rezerwacje i szczegóły: https://festival.restaurantclub.pl/restaurantweek