Kartacze - co to?
Kartacze to duże, owalne kluski ziemniaczane, wypełnione najczęściej mięsnym farszem. Najczęściej skwarkami z boczku lub z posiekaną, zeszkloną cebulką. To absolutna kwintesencja kuchni regionalnej północno-wschodniej Polski, a zwłaszcza Podlasia i Suwalszczyzny. To, co wyróżnia kartacze, to ciasto. Przygotowuje się je z połączenia dwóch rodzajów ziemniaków:
- Surowych, startych i dobrze odciśniętych (nadają charakterystycznej, nieco "kleistej" konsystencji i szarego koloru).
- Ugotowanych i przeciśniętych przez praskę (dodają ciastu spoistości i delikatności).
Połączenie tych dwóch form ziemniaków tworzy unikalne, bardzo sycące ciasto, które jest znakiem rozpoznawczym tego dania. Tradycyjne nadzienie kartaczy to mielone mięso, najczęściej wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, doprawione solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i podsmażoną cebulką. Dobrze zrobiony farsz po ugotowaniu powinien być soczysty i bardzo aromatyczny. Ostatnio pojawiły się nawet wersje wegańskie, np. z farszem z soczewicy, grzybów czy kapusty.
To właśnie na Podlasiu, w regionie Suwalszczyzny, Augustowa, Tykocina oraz Supraśla można spotkać liczne bary i restauracje, gdzie można spotkać kartacze przyrządzone zgodnie z tradycyjną recepturą. Gdzie na Podlasiu zjecie najlepsze kartacze?
Cechy idealnego kartacza. Tego szukaliśmy!
Zanim jednak najlepsze kartacze na Podlasiu, najpierw ustalmy cechy idealnego kartacza. O nie zapytaliśmy mieszkańców Białegostoku w specjalnej sondzie. I tak wyszło nam, że idealny kartacz to:
- z ciastem cienkim, ale sprężystym
- farszem soczystym i wyrazistym
- o idealnej proporcji: dużo farszu, mało ciasta
- hojna i chrupiąca okrasa.
Najlepsze kartacze na Podlasiu. Tu smacznie zjesz i nie będziesz żałować!
Gdzie w końcu najlepiej zjeść kartacze w województwie podlaskim? Popytaliśmy naszych czytelników i wyszły nam te miejscówki. Znajdziesz je w galerii zdjęć poniżej.
