Czym jest mąka ze świerszczy?
Zacznijmy od owada, z którego wytwarzany jest ten rodzaj mąki. Chodzi o świerszcza domowego, którego łacińska nazwa brzmi Acheta domesticus. Owad ten jest niewielkim przedstawicielem swojego gatunku. Naturalnie występował na północy Afryki i w południowo-zachodniej Azji. Obecnie zamieszkuje także Europę, a w Polsce jest gatunkiem powszechnym na obszarze całego kraju. Świerszcze są stosowane m.in. jako karma dla zwierząt domowych takich jak gady czy płazy. Obecnie wytwarza się także mąkę ze świerszczy, która jest bogata w białko, błonnik czy aminokwasy. Produkt pozostaje przy tym bezglutenowy i coraz częściej jest wykorzystywany przy wytwarzaniu popularnych produktów spożywczych. O które chodzi? Sprawdźcie w naszej galerii.
Mąka ze świerszczy. Jak rozpoznać produkty, w których występuje?
Jak podaje portal „Polski Obserwator” świerszcze domowe to trzeci gatunek owada, który został dopuszczony do obrotu na terenie Unii Europejskiej. Świerszcze takie możemy spożywać w kilku formach – mrożonej, suszonej lub w proszku. Mało kto jednak wie, jak rozpoznać, czy dany produkt zawiera w sobie mąkę ze świerszczy. Aby upewnić się, że w danym produkcie znajduje się dodatek świerszczy należy spojrzeć na jego etykietę. To właśnie tam znajdziemy wszystkie potrzebne informacje. W przypadku, kiedy do wytworzenia produktu użyto mąki ze świerszczy na etykiecie będzie widniała nazwa łacińska owada - Acheta domesticus. Unia Europejska dopuszcza także dwa inne gatunki owadów, które mogą być dodawane do produktów spożywczych. Larwy mącznika młynarka na etykietach zapisane będą jako Tenebrio molitor. W przypadku szarańczy wędrownej będzie to nazwa Locusta migratoria.