Najlepsza kiszka ziemniaczana na Podlasiu. Gdzie ta potrawa posmakowała mieszkańcom?
Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana to jelito wieprzowe wypełnione ziemniakami z mięsem wieprzowym, boczkiem lub słoniną. Jak już wspomnieliśmy wcześniej jest to tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej, ale swoje odpowiedniki ma również w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i litewskiej. Kiszka ziemniaczana jest popularna również w Polsce, konkretnie w województwie podlaskim. W naszej wersji jelito wieprzowe wypełnione jest farszem, na który składają się surowe, starte na tarce obrane ziemniaki, skwarki z boczku i podsmażona posiekana cebula, upieczone w piecu lub piekarniku. Kiszka po upieczeniu wyglądem zewnętrznym przypomina rumianą, ciemnobrązową kiełbasę o chrupiącej skórce.
W przypadku kiszki ziemniaczanej, podobnie jak i babki ziemniaczanej, odbywają się mistrzostwa w jej pieczeniu. Odbywają się one na przełomie maja i czerwca w Supraślu. W październiku 2017 kiszka ziemniaczana została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, ale co ciekawe, dla województwa mazowieckiego w kategorii dania gotowe i potrawy. Najlepszą kiszkę ziemniaczaną wypiekają w kilku miejscach na Podlasiu. Polecane przez naszych czytelników miejsca znajdziecie w galerii zdjęć poniżej.