Czego lepiej unikać w trosce o wzrok?
Nie od dziś wiadomo, że to jak się odżywiamy, ma spory wpływ na stan naszego zdrowia. Niektóre produkty spożywcze mogą sprawiać, że będziemy się czuć gorzej, a nawet mogą negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie niektórych elementów organizmu. Tak może być na przykład ze wzrokiem, o stan którego powinniśmy dbać szczególnie. Jak się odżywiać, żeby nasze oczy były w jak najlepszym stanie?
Na temat złego wpływu niektórych produktów na narząd wzroku wypowiedział się dr Rabia Bourkiza, w rozmowie z portalem express.co.uk. Jak podkreśla, dla dobra naszych oczu powinniśmy unikać m.in. kiełbasy, bekonu, salami, pasztetu, mielonek i konserw. Chodzi generalnie o przetworzone mięso, które może zawierać dużo soli i tłuszczów nasyconych przyczyniających się do podnoszenia ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.
Polecany artykuł:
Odpowiednia dieta kluczem do sukcesu
Dieta przyjazna oczom nie powinna także obfitować w dużą ilość cukru. Produkty słodzone, takie jak na przykład napoje gazowane czy batony, mogą przyczyniać się do cukrzycy typu 2, której efektem ubocznym bardzo często są problemy z widzeniem. Niekorzystne mogą okazać się również spożywane w nadmiernej ilości węglowodany w postaci m.in. białego pieczywa, ryżu czy makaronu.
Jednak nie tylko dieta jest istotna. Aby nasz wzrok był w dobrym stanie przez jak najdłuższy czas, ważny jest także tryb naszego życia. Dr Bourkiza podkreśla, że zgubne mogą być wszelkiego rodzaju nałogi, np. palenie papierosów i nadmierne spożywanie alkoholu. Nie wolno zapominać o aktywności fizycznej, która wpłynie oczywiście pozytywnie nie tylko na sam wzrok, ale także na cały nasz organizm. Praktykowanie wszystkich tych czynności naturalnie nie zwalnia nas z regularnych kontroli u okulisty, które mogą okazać się kluczowe, na przykład w szybkim wykryciu jakichkolwiek schorzeń.