eVito w restauracji „Cudne Manowce”. Z ogrodu prosto na stół

2025-09-22 0:00 Materiał sponsorowany

W działalności restauracji „Cudne Manowce” w Olsztynie ekologia to ważny i złożony temat: od sposobu uprawy warzyw i ziół poprzez wspieranie lokalnych dostawców, aż po własną instalację fotowoltaiczną. Od półtora roku jednym z elementów tego ekosystemu jest Mercedes-Benz eVito

eVito w restauracji „Cudne Manowce”: z ogrodu prosto na stół

i

Autor: materiały prasowe/ Materiały prasowe

Do „Cudnych Manowców” łatwo zbłądzić, wędrując po olsztyńskiej starówce, ale niełatwo je opuścić – jeśli się lubi smak i zapach prawdziwego jedzenia: serów, warzyw, świeżych ryb. – Działamy lokalnie, współpracujemy z okolicznymi małymi gospodarstwami, rolnikami, dostawcami, rzemieślnikami, serowarami. Mamy też własny permakulturowy ogród, w którym hodujemy warzywa, zioła i dzikie rośliny jadalne, takie jak pokrzywa czy bluszczyk kurdybanek – chodzi o to, żeby droga na stół była jak najkrótsza i żeby korzystać z tego, co natura sama nam oferuje – mówi Tomasz Szmitkowski, właściciel „Cudnych Manowców”. – Bardzo mi zależy na tym, żeby chronić środowisko, jak tylko się da. W ten ekologiczny profil restauracji dobrze wpisał się także eVito Furgon, którego używamy już od półtora roku. Wraz z jego zakupem rozpoczęliśmy jednocześnie bardzo udaną współpracę z lokalnym dealerem Mercedes-Benz, firmą Auto Idea.

Spójny ekosystem

Dla Tomasza Szmitkowskiego ekologia to system naczyń połączonych, który wymaga spójnych działań na każdym etapie. – Sam zakup elektrycznego samochodu to za mało - elektromobilność ma według mnie sens, jeśli do ładowania pojazdu używamy zielonego prądu – wyjaśnia. – Dlatego zanim zdecydowałem się na eVito, zainwestowałem w panele fotowoltaiczne, do których podpięta jest nasza ładowarka Wallbox. Cieszy mnie też, że publiczna infrastruktura do ładowania w Polsce coraz częściej oferuje energię pozyskiwaną z OZE. Z drugiej strony, nawet jeśli ładujemy prądem z węgla, to nadal korzyścią jest lokalna zeroemisyjność: czystsze powietrze i mniejszy hałas.

eVito „Cudnych Manowców” pokonuje codziennie ok. 100 km – dostarczając z ogrodu w Gietrzwałdzie do restauracji zieleninę oraz gotowe produkty od dostawców: napoje, sery, wędliny, ryby. Czasem także dostarcza zamówienia cateringowe. – Nasza restauracja mieści się w samym centrum Olsztyna i często musimy jeździć w godzinach szczytu, co oznacza korki – dzięki eVito zyskujemy sporo czasu, bo możemy korzystać z buspasów – mówi Tomasz Szmitkowski. – Druga ważna zaleta to bezpłatne parkowanie, które oszczędza nie tylko czas, ale i pieniądze.

eVito w restauracji „Cudne Manowce”: z ogrodu prosto na stół

i

Autor: materiały prasowe/ Materiały prasowe

Energooszczędne rozwiązania

W codziennej eksploatacji przydaje się funkcja odzyskiwania energii, która pozwala efektywnie wykorzystywać potencjał eVito. – Ten system daje sporo możliwości, styl jazdy ma duży wpływ na zasięg pojazdu, a dodatkowo trzeba uwzględnić różnicę pomiędzy latem i zimą – mówi Tomasz Szmitkowski. – Chociaż jedną zimę już mamy za sobą i w naszym przypadku nie stanowiło to problemu. Dodatkowo efektywność wspiera też świetna funkcja, która umożliwia zdalne ustawienie klimatyzacji podczas ładowania. Dzięki niej wsiadam do ogrzanej kabiny – co jest bardzo przyjemne – bez ubytku energii. Latem z kolei wnętrze mogę w ten sam sposób schłodzić.

Technika jazdy ma wpływ nie tylko na poziom energii, ale także na inny aspekt związany z ekologią. – Staram się jak najmniej używać hamulca i dzięki temu klocki hamulcowe w eVito są praktycznie jak nowe – mówi właściciel „Cudnych Manowców”. – To z jednej strony oszczędność na kosztach eksploatacji, które i tak są niskie w przypadku pojazdu elektrycznego, ale z drugiej także ograniczenie emisji pyłów cząstek stałych, które powstają podczas ścierania się opon i klocków. Staram się też tam, gdzie się da – a nasze pofałdowane tereny na Warmii temu sprzyjają – korzystać z trybu żeglowania: najdłuższy odcinek, jaki udało mi się dotąd w ten sposób pokonać, miał sześć kilometrów.

Korzystne dla klientów i środowiska

Istotnym walorem eVito jest także jego bezawaryjność. – Wybierając markę swojego pierwszego „elektryka”, kierowałem się skojarzeniem z młodości Mercedesa jako samochodu solidnego, wysokiej jakości i trwałości – mówi Tomasz Szmitkowski. – I to się sprawdziło, eVito przejechało już ok. 20 tys. km i na razie sprawuje się całkowicie bezproblemowo, a to bardzo ważne w naszej codziennej działalności, bo nie tracę czasu na wizyty w serwisie, mam pewność, że auto jest gotowe do pracy i niezawodne. Jedyna taka sytuacja wynikała z drobnej szkody, którą serwis Auto Idea błyskawicznie usunął, przy okazji naprawiając niewielkie uszkodzenie, o którym nawet nie wspomniałem – tak więc mam poczucie, że pojazd jest pod opieką na najwyższym poziomie, a ja mogę się zająć swoją pracą.

Elektryczny Mercedes dobrze komponuje się z ekologicznym profilem „Cudnych Manowców” i całościowym podejściem jego właściciela do środowiska. – Myślę, że są to naprawdę istotne tematy – także dla naszych gości. I nawet jeśli elektromobilność nie jest całkowicie wolna od pewnych obciążeń, to bilans – dla naszego zdrowia i klimatu jest korzystny, szczególnie jeśli korzysta się z zielonych źródeł energii – podkreśla Tomasz Szmitkowski. – Coraz więcej firm z branży gastronomicznej wybiera elektryczne samochody dostawcze jako przyjazne środowisku i komfortowe rozwiązanie – zwłaszcza jeśli działalność obejmuje dostawę zamówień, bo możliwość korzystania z buspasów i bezpłatne parkowanie bardzo ułatwiają pracę i obniżają jej koszty. A infrastruktura także stale się poprawia, więc taki pojazd wszystkim przynosi korzyści.

AUTO IDEA Autoryzowany dealer

OLSZTYN, ul. Towarowa 11

Tel.: +48 89 533 48 75

BIAŁYSTOK, ul. Narodowych Sił Zbrojnych 9

Tel.: +48 85 662 31 41

Infolinia: 800 200 200

https://www.autoidea.mercedes-benz.pl/

A już teraz Ostateczna Wyprzedaż! - Samochody z placu oraz demo! Auta dostępne od ręki w świetnych cenach w Auto Idea. Szczegóły sprawdź na https://kp.autoidea.pl/mercedes/ostateczna-wyprzedaz/

eVito w restauracji „Cudne Manowce”: z ogrodu prosto na stół

i

Autor: materiały prasowe/ Materiały prasowe

Materiał Sponsorowany