Fast food a dieta
Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nigdy nie jadł fast fooda, myśląc: "Ale to jest DOBRE!". Ta rozkosz dla podniebienia nie jest oczywiście dla nikogo z nas wskazana przez dłuższy czas. Fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu. Na ogół jest ono również tanie.
Oba te czynniki nie sprzyjają naszemu zdrowiu, ponieważ typowy fast food zazwyczaj:
- Posiada wysoką wartość kaloryczną,
- Zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów,
- Posiada niewiele cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów.
Dowiedz się więcej: FAST FOOD pod lupą - co kryje się w hamburgerach, frytkach i zapiekankach
Zastanawiasz się, ile kalorii może mieć jeden posiłek fast food? Sprawdź ile kalorii mają te fast foody!
Fast food a zdrowie. Jak wpływają na organizm?
Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych. Wśród nich pojawiają się najczęściej:
- otyłość,
- choroby nowotworowe,
- choroby serca i układu naczyniowego (np. miażdżyca),
- schorzenia wątroby.
Restauracje wspierają lekarzy - gotują im za darmo! Tak działa Grupa #GastroPomaga
Czy fast food może być zdrowy?
Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki. Coraz popularniejsze w Polsce stają się także food trucki - stoiska na kółkach, gdzie oprócz typowego, amerykańskiego "szybkiego jedzenia" (hamburger, frytki, hot-dog) spróbować możemy dań kuchni azjatyckiej, bałkańskiej czy południowoamerykańskiej.
Czy fast food może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, w jaki sposób go przygotujemy. Wybierając pełnoziarniste pieczywo, smażąc lub piekąc mięso bez oleju, a także stawiając na świeże warzywa, możemy zmniejszyć szkodliwość dań typu fast food. Popularne w ostatnich latach stały się także wegańskie czy wegetariańskie lokale serwujące m.in. fast foody bez mięsa, glutenu itp.
Odwrotnością fast foodów jest slow food. To organizacja i jednocześnie ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów.
Głównymi punktami programu ruchu Slow Food są:
- Ochrona i promocja lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji żywności (przepisów i receptur) oraz jej producentów.
- Promowanie kultury spożywania żywności, czyli celebrowania i delektowania się posiłkami zamiast szybkiego napełniania żołądków, zgodnie z zasadą „jeść dla przyjemności, a nie odżywiać się”.
- Kupowanie świeżej żywności ze źródeł lokalnych, wytworzonej z użyciem tradycyjnych receptur i metod wytwarzania, wymagających czasu i odpowiedniego nakładu pracy.
- Edukacja konsumentów i lokalnych społeczności.
- Lobbing na rzecz zmian w polityce rolnej, mających na celu wsparcie dla farm organicznych, przeciw genetycznym modyfikacjom żywności czy używaniu pestycydów.