Jak podgrzewane jedzenie wpływa na nasz organizm?
Okazuje się, że podgrzewanie jedzenia wcale nie jest zdrowe, niezależnie od tego co to jest. Szczególnie jeśli jest to jedzenie, które było pozostawione w temperaturze pokojowej na ponad dwie godziny lub leżało w lodówce dłużej niż dwa dni. Może to powodować różne dolegliwości związane z układem pokarmowym.
Według statystyk, rocznie około miliona Brytyjczyków zmaga się z poważnymi zatruciami pokarmowymi, z czego większość z powodu właśnie domowego jedzenia.
Dlatego tak ważna jest wiedza na temat produktów, których nigdy nie powinniśmy podgrzewać.
Tych produktów nie wolno odgrzewać
- Szpinak, seler naciowy, rzepa i buraczki
Zarówno szpinak, seler naciowy, rzepa i buraczki mają jedną wspólną cechę. To wysokie stężenie azotanów. Azotany po kontakcie z tlenem mogą przekształcić się w azotyny, a następnie w nitrozoaminy, które są już rakotwórcze. Dodatkowo powodują one, że czerwone krwinki nie są w stanie wiązać tlenu. Podgrzewając je, ich poziom znacznie wzrasta.
- Ziemniaki
Pozostawienie ugotowanych ziemniaków w temperaturze pokojowej przez dłuższy okres może spowodować rozwój bardzo niebezpiecznej bakterii- Clostridium botulinum. A to może skończyć się zatruciem jadem kiełbasianym, którego objawem jest osłabienie organizmu, niewyraźne widzenie oraz trudności z mówieniem.
- Grzyby
Jak informuje Europejska Rady Informacji o Żywności, świeże grzyby najlepiej zjeść natychmiast po ich przygotowaniu. Wszystko ze względu na fakt, że zawarte w nich białka szybko tracą swoje właściwości, a w wyniku odgrzewania mogą tworzyć się szkodliwe związki chemiczne.
- Ryż
Natomiast według brytyjskiej agencji Food Standards Agency, ryż pozostawiony na dłużej niż godzinę po ugotowaniu lub przechowywany dłużej niż jeden dzień w lodówce może wywołać problemy z trawieniem. Dzieje się tak dlatego, że może stać się siedliskiem toksycznej bakterii Bacillus cereus, powodując biegunkę, nudności i wymioty.
- Przetworzone mięso
Badania przeprowadzone przez amerykańską agencję Food Control wykazały, że podgrzewanie przetworzonego mięsa promieniowaniem mikrofalowym prowadzi do utleniania się cholesterolu, który może wywoływać choroby serca. Wszystko przez dużą ilość konserwantów.
- Kurczak
Wiele osób podgrzewa kurczaka. Nie jest to zakazane, ale należy pamiętać o jednej, bardzo ważnej rzeczy. By zabić bakterie, które powodują rozwój problemów żołądkowych, mięso musi osiągnąć temperaturę 80 stopni Celsjusza.