Po raz pierwszy w przetargu na obsługę cateringową Urzędu Marszałkowskiego kryterium wyboru nie była tylko cena, ale także wykorzystanie w menu tradycyjnych podlaskich produktów.
Chodziło o to, aby do menu włączone zostały produkty figurujące na Liście Produktów Tradycyjnych – rejestrze prowadzonym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rejestr zawiera produkty rolne, spożywcze i inne, których jakość lub wyjątkowe cechy wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat.
- Inaugurujemy nowy catering w urzędzie marszałkowskim, po to żeby promować naszą podlaską żywność w sposób niekonwencjonalny – mówił wicemarszałek Stanisław Derehajło.
Przysmaki wykonane według najlepszych podlaskich receptur pojawiły się na konferencji prasowej. To m.in.:
- wędzonki z podlaskiego,
- ser suszony z Sokółki,
- sejneński szczupak faszerowany,
- dania z twarogiem hajnowskim,
- ryby z podlaskich akwenów.
Do tego nadbużańska kawa żołędziowa oraz Hajnowski Marcinek.
Gama produktów jest bardzo szeroka. Wiele z nich czeka na odkrycie przez mieszkańców regionu jak i całego kraju. Naprawdę warto!