jakie słodycze nie tuczą?
W dzisiejszym świecie łasuchy mają łatwiej niż ich przodkowie. Zamiast jeść słodycze i słodkości pełne zwykłego cukru i tłuszczy roślinnych, można wybrać zamienniki, które smakują bardzo dobrze i niczym nie odbiegają od niezdrowych wersji cukru. Lepsze zamienniki można też wprowadzić w przypadku osób słodzących herbatę lub kawę.
Zamienniki białego cukru
Dobrych zamienników białego cukru jest kilka, są dostępne na polskim rynku, a ich cena niewiele odbiega od wartości tego klasycznego. Zbawiennymi zamiennikami cukru są:
- Erytrol (występuje w kukurydzy, winogronach, gruszkach, melonach),
- Ksylitol (niskokaloryczny słodzik pozyskiwany z kory brzozy fińskiej),
- Stewia (wytwarzana z paragwajskiej rośliny. Obecnie uprawiana w Ameryce, Europie oraz Azji),
- Melasa (syrop powstający w czasie wytwarzania cukru. Jest znacznie od niego zdrowsza),
- Cukier kokosowy (wytwarzany z pąków kwiatowych palmy kokosowej),
- Syrop klonowy (ma znacznie mniej kalorii niż zwykły cukier),
- Syrop z agawy (wolniej podnosi poziom glukozy we krwi),
- Syrop z daktyli (popularny zamiennik cukru w kuchni arabskiej),
- Tagatoza (cukier pozyskiwany z laktozy, jest prawie tak słodki jak zwykły cukier),
- Maltitol (słodzik o połowę mniej kaloryczny niż klasyczny cukier).
Zdrowe przekąski
Zamiast ciastek w czekoladzie, żelków, chipsów i innych przesłodzonych przekąsek, lepiej wybrać coś równie dobrego i zdrowego. Polecamy:
- Chrupkie pieczywo z twarogiem i domowymi powidłami,
- Czerwone owoce jagodowe,
- Koktajle owsiano-owocowe,
- Banany w maśle orzechowym,
- Grejpfrut,
- Orzechy,
- Kefir z owocami,
- Jogurt naturalny z powidłami i owocami.
Słodycze bez cukru
Oto kilka słodyczy, które zawierają bardzo niewiele kalorii i są zalecane nawet w przypadku diet odchudzających:
- Galaretka - około 50kcal / 100g,
- Kisiel - około 65kcal / 100g,
- Sorbet owocowy - od około 80kcal / 100g,
- Budyń waniliowy - około 95kcal / 100g,
- Sałatka owocowa - około 100kcal / 100g,
- Dżem 100% - około 150kcal / 100g.
Polecany artykuł:
Jak ukrywa się cukier?
Producenci często maskują obecność białego cukru w jedzeniu. Zwracajcie uwagę na charakterystyczne określenia i zwroty:
- fruktoza,
- glukoza,
- sacharoza (biały cukier),
- syrop glukozowy,
- syrop glukozowo-fruktozowy.
Nadmiar cukru w diecie?
Nadmierne spożywanie cukru i brak aktywności fizycznej mogą skutkować następującymi problemami zdrowotnymi:
- Nadwaga i otyłość,
- Zaburzenia prawidłowego działania układu trawiennego oraz zaparcia,
- Zagrożenie cukrzycą,
- Zaburzenia układu hormonalnego (wahania insuliny i glukozy),
- Biały cukier niszczy skórę,
- Nadmiar cukru wpływa na nadmierne magazynowanie wody w organizmie,
- Problemy z uzębieniem i częste wizyty u dentysty.