Grzybiarze zdradzają tajemnice! Podpowiadają, gdzie warto iść na zbiory. MAPA GRZYBÓW W POLSCE

Sezon na kurki, borowiki czy koźlarze czerwone powoli się rozpoczyna. Zapaleni grzybiarze bardzo czekają na tą porę roku! Już w maju i w czerwcu w polskich lasach zaczynają się pojawiać grzyby. Zastanawiasz się, czy w Twoim regionie zaczęły pojawiać się te rośliny? Powstała specjalna mapa online, gdzie grzybiarze dzielą się informacjami dotyczącymi tego, gdzie pojawiają się grzyby!

Zbieranie grzybów jest jednym z najpopularniejszych hobby w Polsce. Lato i początek jesieni kojarzy się ze zbieraniem tych roślin. Później z grzybów powstają zupy, sosy czy nawet pierogi. Osoby mniej doświadczone w zbieraniu i chciałyby spróbować swoich sił mogą sprawdzić dostępną na Internecie mapę grzybów.

Co to jest mapa grzybów?

Mapa grzybów należy do strony grzyby.pl stworzonej przez polskiego mykologa Marka Snowarskiego. Naukowiec jest też autorem atlasu „Grzyby”, więc te rośliny nie mają przed nim tajemnic. Strona z mapą grzybów jest prowadzona od 2003 roku. Wszystkie dostępne tam informacje są dostarczane przez zapalonych grzybiarzy. Jednocześnie wiadomości są weryfikowane przez twórcę strony.

Na stronie grzyby.pl można znaleźć:

  • Porównanie sezonów grzybowych w poszczególnych latach;
  • Informację o najczęściej występujących grzybach;
  • Informację, gdzie pojawiają się wysypy grzybów w konkretnych regionach;
  • Informację o tym jak można rozróżnić jadalne grzyby.

Spojrzała przez okno, bo coś się tam ruszało. Okazało się, że to była małpka [GALERIA]

Jadalne grzyby w Polsce

Do obrotu lub do produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby można w Polsce stosować jedynie grzyby uprawne oraz grzyby rosnące w warunkach naturalnych, świeże lub suszone, objęte wykazem grzybów określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia.

Lista jadalnych grzybów w Polsce:

1) boczniak ostrygowaty

2) borowik szlachetny

3) czubajka kania

4) gąska zielonka (zielona)

5) kolczak obłączasty

6) koźlarz babka (wszystkie odmiany)

7) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany)

8) koźlarz grabowy

9) lejkowiec dęty

10) lejkówka wonna

11) łuskwiak nameko

12) łuszczak zmienny

13) maślak pstry

14) maślak sitarz

15) maślak ziarnisty

16) maślak zwyczajny

17) maślak żółty

18) mleczaj późnojesienny (jodłowy)

19) mleczaj rydz

20) mleczaj smaczny

21) mleczaj świerkowy

22) opieńka miodowa

23) piaskowiec kasztanowaty

24) piaskowiec modrzak

25) pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa)

26) pieczarka lśniąca

27) pieczarka ogrodowa

28) pieczarka polna

29) pieczarka miejska (szlachetna)

30) pieczarka zaroślowa

31) pieprznik jadalny (kurka)

32) płachetka kołpakowata

33) pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty)

34) podgrzybek brunatny

35) podgrzybek zajączek

36) podgrzybek złotawy

37) trufla czarnozarodnikowa

38) trufla letnia

39) trufla zimowa

40) trzęsak morszczynowaty

41) twardziak (Shii-take)

42) twardzioszek przydrożny

43) ucho bzowe

44) uszak gęstowłosy (grzyby mun)

Jak się przygotować do grzybobrania?

Co roku Główny Inspektor Sanitarny przestrzega, aby na każde grzybobranie odpowiednio się przygotować. Konieczne jest dobre ubranie i sprzęt.

Oto co warto wziąć ze sobą na grzybobranie:

  • bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
  • koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu;
  • nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża;
  • środek odstraszający owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.
Czy warto jeść grzyby?

Zatrucie grzybami – co robić?

- Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące – czytamy na stronie GIS.  

Specjaliści nie zalecają jedzenia grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym,
  • dzieciom,
  • osobom starszym,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci. Pierwsza pomoc w przypadku zatrucia pokarmowego:

  • Zadzwonić pod numer alarmowy 999 lub 112 lub przewieźć chorego do szpitala.
  • Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.
  • Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Sonda
Czy chodzisz czasem na grzyby?
Źródło: Grzybiarze zdradzają, gdzie zbierają! MAPA GRZYBÓW w Polsce