Zbieranie grzybów jest jednym z najpopularniejszych hobby w Polsce. Lato i początek jesieni kojarzy się ze zbieraniem tych roślin. Później z grzybów powstają zupy, sosy czy nawet pierogi. Osoby mniej doświadczone w zbieraniu i chciałyby spróbować swoich sił mogą sprawdzić dostępną na Internecie mapę grzybów.
Co to jest mapa grzybów?
Mapa grzybów należy do strony grzyby.pl stworzonej przez polskiego mykologa Marka Snowarskiego. Naukowiec jest też autorem atlasu „Grzyby”, więc te rośliny nie mają przed nim tajemnic. Strona z mapą grzybów jest prowadzona od 2003 roku. Wszystkie dostępne tam informacje są dostarczane przez zapalonych grzybiarzy. Jednocześnie wiadomości są weryfikowane przez twórcę strony.
Na stronie grzyby.pl można znaleźć:
- Porównanie sezonów grzybowych w poszczególnych latach;
- Informację o najczęściej występujących grzybach;
- Informację, gdzie pojawiają się wysypy grzybów w konkretnych regionach;
- Informację o tym jak można rozróżnić jadalne grzyby.
Spojrzała przez okno, bo coś się tam ruszało. Okazało się, że to była małpka [GALERIA]
Jadalne grzyby w Polsce
Do obrotu lub do produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby można w Polsce stosować jedynie grzyby uprawne oraz grzyby rosnące w warunkach naturalnych, świeże lub suszone, objęte wykazem grzybów określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia.
Lista jadalnych grzybów w Polsce:
1) boczniak ostrygowaty
2) borowik szlachetny
3) czubajka kania
4) gąska zielonka (zielona)
5) kolczak obłączasty
6) koźlarz babka (wszystkie odmiany)
7) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany)
8) koźlarz grabowy
9) lejkowiec dęty
10) lejkówka wonna
11) łuskwiak nameko
12) łuszczak zmienny
13) maślak pstry
14) maślak sitarz
15) maślak ziarnisty
16) maślak zwyczajny
17) maślak żółty
18) mleczaj późnojesienny (jodłowy)
19) mleczaj rydz
20) mleczaj smaczny
21) mleczaj świerkowy
22) opieńka miodowa
23) piaskowiec kasztanowaty
24) piaskowiec modrzak
25) pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa)
26) pieczarka lśniąca
27) pieczarka ogrodowa
28) pieczarka polna
29) pieczarka miejska (szlachetna)
30) pieczarka zaroślowa
31) pieprznik jadalny (kurka)
32) płachetka kołpakowata
33) pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty)
34) podgrzybek brunatny
35) podgrzybek zajączek
36) podgrzybek złotawy
37) trufla czarnozarodnikowa
38) trufla letnia
39) trufla zimowa
40) trzęsak morszczynowaty
41) twardziak (Shii-take)
42) twardzioszek przydrożny
43) ucho bzowe
44) uszak gęstowłosy (grzyby mun)
Jak się przygotować do grzybobrania?
Co roku Główny Inspektor Sanitarny przestrzega, aby na każde grzybobranie odpowiednio się przygotować. Konieczne jest dobre ubranie i sprzęt.
Oto co warto wziąć ze sobą na grzybobranie:
- bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
- koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu;
- nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża;
- środek odstraszający owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.
Zatrucie grzybami – co robić?
- Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące – czytamy na stronie GIS.
Specjaliści nie zalecają jedzenia grzybów:
- kobietom w ciąży i karmiącym,
- dzieciom,
- osobom starszym,
- osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci. Pierwsza pomoc w przypadku zatrucia pokarmowego:
- Zadzwonić pod numer alarmowy 999 lub 112 lub przewieźć chorego do szpitala.
- Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.
- Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.