Każdy posiadacz kuchenki wolnostojącej kojarzy szeroka szufladę, która znajduje się pod główną komorą grzewczą sprzętu. Najczęściej wykorzystywana jest jako praktyczny schowek. Mogą tu trafić np. blachy do pieczenia, ale też różnego rodzaju formy i foremki do ciast. Co ciekawe, oryginalne przeznaczenie szuflady pod kuchenką ma niewiele wspólnego ze schowkiem.
Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
Jak się okazuje jest to tzw. szuflada grzewcza. Jej zadaniem jest utrzymywanie ciepłą przygotowanego już jedzenia. Służy po prostu do przechowywania potraw, by mogły trafić na stół w jednym czasie i w optymalnej do jedzenia temperaturze. Mogą trafić tu np. upieczone już ziemniaki, pieczeń, która potrzebuje jeszcze momentu w cieple przed podaniem, ale też ciasta. Warunki panujące w szufladzie pozwalają utrzymać temperaturę dań – idealnie chronią je przed ostygnięciem. Wiedzieliście o tym?
Szuflada pod piekarnikiem przyda się przed świętami
Opcja ta jest szczególnie przydatna w święta, gdy na stół trafić ma kilka różnych potraf o jednej porze. Dzięki przechowaniu w cieple części z nich, nie staną się zimne i nie stracą swoich walorów smakowych. Warto o tym pamiętać – ułatwi to przygotowania przed wigilijną kolacją czy świątecznym obiadem.